Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά μία τραγική- για την κυβέρνηση- σύμπτωση, ανήμερα των πανηγυρισμών της για την επέτειο των δύο ετών από την άνοδο της στην εξουσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, απέδειξαν ότι στην Ελλάδα, το 2016, δεν υπήρξε κανένας σεβασμός, ούτε στα κοινωνικά αλλά ούτε και στ’ ανθρώπινα δικαιώματα.

Χθες, σε σχετική της έκθεση η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, απομυθοποίησε το σάξες στόρυ των κυβερνητικών στελεχών ότι, η ανεργία μειώνεται και ότι όλες οι ομάδες εν Ελλάδι, απολαμβάνουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι:

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 1§1 του Χάρτη, δεδομένου ότι οι προσπάθειες της πολιτικής για την απασχόληση δεν έχουν επαρκή για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 1§2 του Χάρτη 1961, δεδομένου ότι οι περιορισμοί στην απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών σε δημόσιες θέσεις στη είναι υπερβολικοί και συνιστούν διάκριση λόγω ιθαγενείας

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 1§3 του Χάρτη 1961, δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο.

Η ελλληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη, τις πληροφορίες που έχουν ζητηθεί και αφορούν το σεβασμό στο δικαίωμα της εργασίας.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση στα άτομα με αναπηρία, για αποτελεσματική πρόσβαση τους στήν ανοικτή αγορά εργασίας.

Στην πολυσέλιδη έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά χωρών από τα 47 χώρες-μέλη του Οργανισμού, που δείχνουν να μην σέβονται τις διατάξεις της Χάρτας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Ισλανδια, Πολωνία και Αγγλία είναι οι υπόλοιπες χώρες».

«Χαστούκι» κι’ από το ΕΔΑΔ

Σήμερα πάλι και μέσα από τον απολογισμό της δραστηριότητας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2016, που έκανε στο Στρασβούργο ο πρόεδρος του GuidoRaimondi, αποκαλύφθηκε ότι, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση (μεταξύ των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης) στην πρώτη «εξάδα» εκείνων των χωρών, που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εναντίον τους καταδικαστικών αποφάσεων, για παραβιάσεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει, τουλάχιστον μια φορά, την Σύμβαση.

Τις περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις εισέπραξε η Ρωσία (228), μετά τη Τουρκία (88) και η Ρουμανία (86), κατόπιν η Ουκρανία (73), η Ελλάδα (45) και στο τέλος της «εξάδας» των χωρών-πρωταθλητών στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Ουγγαρία (41).

Κάνοντας τον απολογισμό της δραστηριότητας του ΕΔΑΔ για το 2016, ο πρόεδρος Raimondi, υπογράμμισε ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθει μια μείωση των προσφυγών στο Δικαστήριο, τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκε μία σημαντική αύξηση.

Σ’ αυτήν την αύξηση, όπως διευκρίνισε, συνέβαλλε σημαντικά η κατάσταση που επικράτησε σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, που ανάγκασε περισσότερους πολίτες αυτών των χωρών, να ζητήσουν δικαίωση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέχρι το τέλος του 2016 ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούσαν για εκδίκαση στο Δικαστήριο ανήλθε σε 79.750, σημειώνοντας μία αύξηση μέχρι και 23% σε σύγκριση με το τέλος του 2015, όπου υπήρχαν σε εκκρεμότητα 64.850 προσφυγές.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2016, η πλειονότητα των εκκρεμών υποθέσεων ήταν κατά της Ουκρανίας (22,8%), της Τουρκίας (15,8%), της Ουγγαρίας (11,2%), της Ρωσίας (9,8%) και της Ρουμανίας (9,3%).

Εάν οι διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λαμβάνονται υπόψη κατά την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο, θα υπάρξει αποσυμφόρηση στην υποβολή προσφυγών στο Δικαστήριο, είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης