Πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον σκοπό αυτό, δηλώνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», αποκλείοντας, όμως, κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.

Συγχρόνως, επισημαίνει πως μια αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να αποτελεί εύκολα αντικείμενο συζητήσεων καφενείου, θα απέβαινε όμως εις βάρος των φορολογούμενων. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει η βούληση να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρωζώνης και να εξαναγκασθούν οι προβληματικές χώρες σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών τους, λέει η κα Φέκτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, παρατηρεί πως δεν είναι δυνατό να αναιρούνται κάθε τρεις μήνες τα σχέδια και για τον λόγο αυτό θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο.

Στην ίδια συνέντευξη, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών υιοθετεί την άποψη του αρχηγού της -στο συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού αποπομπής, από την Ευρωζώνη, χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Η πρόταση Σπίντελεγκερ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε αποδοκιμαστεί – μεταξύ άλλων- τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και από τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, η Μαρία Φέκτερ παραδέχεται πως δεν «βλέπει» να εφαρμόζεται ένας τέτοιος μηχανισμός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια -κάτι που είχε παραδεχθεί και ο κ. Σπίντελεγκερ- προσθέτοντας, μάλιστα, πως για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που θα συνδεόταν με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και θα απαιτούσε αρκετό χρόνο.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, το γεγονός ότι για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού απομάκρυνσης «παραβατών» από την Ευρωζώνη απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης, επικύρωσή της με σχετικά δημοψηφίσματα και βέβαια ο ανάλογος χρόνος -πέντε χρόνια, σύμφωνα με Φέκτερ και Σπίντελεγκερ- αποδεικνύει πόσο ανεπίκαιρη και ανεδαφική είναι η «συζήτηση καφενείου» περί ενδεχόμενης αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Κάτι που φαίνεται να συνειδητοποιεί τελευταία και η Γερμανίδα καγκελάριος, απευθύνοντας ξαφνικά «έκκληση» προς τους σκληροπυρηνικούς του συνασπισμού της να σταματήσουν με τις εικοτολογίες για ελληνική έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης