Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 20:06
Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Zougla Newsroom 

«Βροχή» ερωτήσεων δέχτηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός  Υγείας,  ο οποίος ήταν μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που βρέθηκαν στο  επίκεντρο της έρευνας για την υπόθεση της Novartis, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές, το 2015, και τη μη άμεση διαβίβαση της σχετικής υπόθεσης στη Βουλή. Σύμφωνα με την κατηγορία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσβεστεί η προθεσμία προκειμένου να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό. 

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως είχε υποβάλει τρεις  αναφορές για την υπόθεση της μη τιμολόγησης φαρμάκων, στην προκάτοχό της κατηγορούμενης Ελένη Τουλουπάκη, την κ.Ελένη Ράϊκου. 

«Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές και αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράϊκου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθοράς» κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος  σημειώνοντας πως δεν έγινε η τιμολόγηση των φαρμάκων. «Κάναμε αναφορά και περιμέναμε αντίδραση. Δεν υπήρξε αντίδραση» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε, λέγοντας πως η υπόθεση πήγε τελικά στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2018 μαζί με την υπόθεση Novartis. «Είχαν φροντίσει να αποσβεστεί η προθεσμία για να μη μπορέσει να ελεγχθεί η υπόθεση. Αν και σε όλες τις υποθέσεις υπήρχαν καθαρά όλα τα ονόματα, στη συγκεκριμένη υπήρχαν τα αρχικά Π.Κ.» είπε και συμπλήρωσε, πως στη συνέχεια προσέφυγε και πάλι στη δικαιοσύνη αυτή τη φορά στρεφόμενος κατά της Ελένης Τουλουπάκη.

«Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη» σημείωσε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Πρόεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;

Μάρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Η Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου σημείωσε πως  αρχικά η αναφορά των τριών βουλευτών παραδόθηκε στην κα Ράϊκου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis και ρώτησε τον μάρτυρα γιατί εκείνη δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

«Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπάκη πέρασαν δυο μήνες και άλλαξε η σύνοδος» είπε ο κ. Λοβέρδος συμπληρώνοντας πως ο ίδιος είχε ελέγξει πως η τότε επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς είχε παραλάβει τη σχετική αναφορά.

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα Τουλουπάκη;

Μάρτυρας: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.

Πρόεδρος: Από αυτό το συνάγετε;

Μάρτυρας: Προφανώς! Προφανώς!

Πρόεδρος: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;

Μάρτυρας: Συμπληρώνει την εικόνα… Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.

Πρόεδρος: Η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε καμία κίνηση, όπως και η κα Ράϊκου. Προκάλεσε κάποιος την απόφαση της;

 Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Πρόεδρος: Ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το δημόσιο;

Μάρτυρας: Εξ αντικειμένου αυτό έκανε. Ήθελε να ωφελήσει τις εταιρείες. Δεν ξέρω αν είχε δόλο. Εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν. Δεν θέλω να κατηγορήσω ανθρώπους και μάλιστα, όταν το θέμα έχει κλείσει, όταν κάποιοι φρόντισαν γι' αυτό.

Εισαγγελέας :  Καταγγείλατε τον κύριο Κουρουμπλή;

Μάρτυρας: Όχι

Εισαγγελέας: Αυτές τις αναφορές όταν τις παρέλαβε η τότε εισαγγελέας διαφθοράς θα έπρεπε να τις διαβιβάσει αμέσως στη Βουλή;

Μάρτυρας: Δεν είναι ταχυδρόμος ο εισαγγελικός λειτουργός αλλά δεν κάνει και έρευνα σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Θα ήθελε μία εβδομάδα, δέκα ,δεκαπέντε μέρες ένα μήνα προλαβαίνεις.

 Σύνεδρος: Δηλαδή η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;

Μάρτυρας : Αυτό εννοώ. Όχι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό. Μόνο ό,τι όφειλε να διαβιβάσει . 

Η κατάθεση του κ. Λοβέρδου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη. 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 20:43