Εδώ και μέρες είχε πάρει την απόφαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπο που θα πρότεινε για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και δεν ήταν άλλο από την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για μία προοδευτική πρόταση, υψηλού συμβολισμού, που προάγει την ενότητα την οποία έχει ανάγκη η χώρα έπειτα από την κρίση που τη ταλαιπώρησε τα τελευταία 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύκλοι από το Μαξίμου ανέφεραν πως το προηγούμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και άλλα ονόματα στο μυαλό του, ωστόσο αυτό της κυρίας Σακελλαροπούλου ήταν αυτό που βρισκόταν ψηλότερα στη λίστα του. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυρία Σακελλαροπούλου «μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση».

Μάλιστα, σημαντικό είναι το γεγονός πως πρόκειται για πρόσωπο που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με ότι συνεπάγεται αυτό για την απαιτούμενη συναίνεση από τα άλλα κόμματα που θα κληθούν να ψηφίσουν. Με δεδομένο αυτό, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο στόχος των 2/3 στην ψηφοφορία μπορεί να υπερκαλυφθεί.

Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δυσκολευθεί να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαρόπουλου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την καταψηφίσει κινούμενος από το «παρών» έως το «ναι». Άλλωστε η κυρία Σακελλαροπούλου προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ένας επιπλέον στόχος που επιτυγχάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την επιλογή είναι ότι μειώνει το περιθώριο αιτιολογημένων αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, σε αντίθεση με άλλα ονόματα που είχαν ακουστεί.

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης

Πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά το σχέδιο ήταν να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος. Ωστόσο η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε ανάγκασε το Μαξίμου να επισπεύσει τη διαδικασία προκειμένου να μην πλήττεται και το κύρος του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να του γνωστοποιήσει την απόφαση του λίγο πριν από τις 18.00 χθες το απόγευμα, ενώ το τηλεφώνημα στην υποψήφια ΠτΔ έγινε λίγες ώρες νωρίτερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης