Aπό την Πύλο μέχρι τη Νίσυρο και από την Αθήνα έως τα Ιωάννινα οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην κρισιμότερη, μετά τη Μεταπολίτευση, αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα, ψήφισε ο Κάρολος Παπούλιας, για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η νέα Βουλή που θα προκύψει από την κάλπη θα εκλέξει τον διάδοχό του.

Aπό την Πύλο μέχρι τη Νίσυρο και από την Αθήνα έως τα Ιωάννινα οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στις κάλπες«Ελπίζω ο ελληνικός λαός με τη μακρά του πείρα να επιλέξει τους καταλληλότερους. Τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει ομόθυμη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση.

»Πιστεύω ότι αυτός ο λαός, ο ελληνικός λαός, και σοφία έχει και γνώση έχει και αποφασιστικότητα έχει» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος αρχηγός κόμματος που ψήφισε ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του εισήλθε λίγο μετά τις 8.15 στο εκλογικό του κέντρο στην Πύλο Μεσσηνίας.

«Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα αποφασίζουμε αν θα πάμε μπροστά ή αν θα μπούμε σε περιπέτειες. Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που είναι αναποφάσιστοι, εκείνοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα, είμαι αισιόδοξος, γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν θα διακινδυνέψει την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του.

Ακολούθησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος λίγα λεπτά μετά τις 9.00 έκανε την εμφάνισή του στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

«Η χώρα φαίνεται πως αποφασίζει να αλλάξει το πρώτο κόμμα, να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία αυτή η αλλαγή να γίνει στη σωστή κατεύθυνση. Να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος, αλλά να μη δώσουμε θάρρος στους τσαμπουκάδες. Να μην μπούμε σε περιπέτειες. Να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Λίγο μετά τις 9.30 έφτασαν στο εκλογικό τους κέντρο στο Περιστέρι ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ και ο Νίκος Χρυσόγελος των Πρασίνων, οι οποίοι κατεβαίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Αφού ψήφισαν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Φ. Κουβέλης: «Οι Έλληνες πολίτες αποφασίζουν σήμερα για την πορεία της χώρας. Με την ψήφο τους πρέπει να δώσουν εντολή. Εντολή η Ελλάδα να πορευτεί μπροστά, προοδευτικά, με την κοινωνία όρθια. Ο τόπος μπορεί να πορευτεί προς τα μπροστά και πρέπει να φύγει από αυτήν την κατάσταση που σήμερα βρίσκεται. Η ψήφος του ελληνικού λαού είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την πορεία της χώρας μας. Μια πορεία ευθεία, σταθερή και προοδευτική».

Ν. Χρυσόγελος: «Οι Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχουμε στην αλλαγή της πολιτικής και την αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά με οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό σχέδιο, με ρεαλιστικές λύσεις για την ανεργία, την οικονομία, τη φτώχεια, αλλά και με όραμα για το πού θέλουμε να πάμε ως κοινωνία. Είμαστε εδώ, για να αλλάξουμε τη χώρα, αλλά με σχέδιο, με ρεαλισμό και με όραμα».

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη προσήλθε στις 10.10 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδεία συνεργατών του, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

«Εύχομαι σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο, για αυτόν και τα παιδιά του» ήταν η λιτή δήλωσή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έφθασε στο 14ο εκλογικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Κυψέλη λίγο μετά τις 10.40 για να ψηφίσει.

Στο σχολείο επικρατούσε το αδιαχώρητο από δημοσιογράφους και συνεργεία τηλεοράσεων, με αποτέλεσμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρειαστεί αρκετά λεπτά για να φθάσει από το προαύλιο στην αίθουσα.

Αλλά και κατά την έξοδό του από την αίθουσα βρέθηκε περικυκλωμένος από τηλεοπτικά συνεργεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, και επικράτησε πανδαιμόνιο μέχρι να κάνει δηλώσεις.

«Κατ’ αρχάς θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλα τα Μέσα, τους δημοσιογράφους, διότι είναι πρωτοφανές το ενδιαφέρον και αντιλαμβάνομαι ότι όλοι θέλετε να έχετε μια δήλωση, να καταγράψετε μια στιγμή που όλοι πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ιστορική.

»Θέλω όμως να επισημάνω ότι σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να ολοκληρώσει με αποφασιστικότητα αυτό το βήμα που έχει απομείνει, το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας, τον τερματισμό του φόβου, την επιστροφή της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας στον τόπο μας.

»Και τώρα η ευθύνη ανήκει σε όλους και όλες όσοι θα προσέλθουν στην κάλπη. Το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι πιο καθαρό από ποτέ άλλοτε.

»Σήμερα αποφασίζουμε αν αύριο θα επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόικα για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά, για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, για αυξήσεις στους φόρους, για απελευθέρωση πλειστηριασμών.

»Για συνέχεια δηλαδή μιας αποτυχημένης και καταστροφικής πολιτικής λιτότητας δίχως τέλος, ή αν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει με ασφάλεια στην Ευρώπη όλα όσα αξίζουν στον ελληνικό λαό: μια ζωή με αξιοπρέπεια, με κοινωνική συνοχή.

»Αν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση να επανενταχτεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

»Είμαι αισιόδοξος, σήμερα θα είναι μια ιστορική μέρα. Ο λαός μας θα ολοκληρώσει αυτό βήμα και η αξιοπρέπεια θα επιστρέψει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προσήλθε στο εκλογικό κέντρο του σχολείου «Νίκος Μπελογιάννης» στην Καλλιθέα λίγο μετά τις 11.00, συνοδευόμενος από συνεργάτες του.

Εκεί τον περίμεναν αρκετά μέλη του ΚΚΕ, που τον χειροκρότησαν κατά την είσοδό του.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα».

«Να ενισχύσουμε τη μοναδική δύναμη ελπίδας, που θα βρίσκεται στο πλάι του λαού μας για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα» τόνισε.

Με υπομονή περίμενε τη σειρά του ο Γιώργος Παπανδρέου για να ψηφίσει μαζί με τη σύζυγό του στο εκλογικό του κέντρο στη Νέα Ερυθραία λίγα λεπτά μετά τις 11.00.

Αμέσως μετά έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την απαλλάξουμε από βάρη και από το πελατειακό κατεστημένο, αρκεί να υπάρχει βούληση για συνεννοήσεις και για συνεργασία».

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα φέρει την υπογραφή του λαού μέσω δημοψηφίσματος. «Το Κίνημα, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, αυτό εγγυάται» κατέληξε.

Στη Νίσυρο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Σήμερα από εδώ, από τη Νίσυρο, από τα Δωδεκάνησα, από τα Νικιά, στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας. Είναι μια μέρα δημοκρατίας, μια μέρα σημαδιακή για την ιστορία της Ελλάδας. Μια μέρα που ο ελληνικός λαός αποφασίζει την επαναπόκτηση της εθνικής κυριαρχίας, τη δημοκρατία και την αποκατάσταση του Συντάγματος. Δεν υπάρχει πια μια Ελλάδα που θα διοικείται με e-mail.

»Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε ρυθμιστές και είμαστε. Από αύριο θα είμαστε οι εγγυητές για μια πορεία της χώρας όπου όλοι οι Έλληνες θα είμαστε ενωμένοι. Τελείωσαν η τρομοκρατία και οι θεωρίες των δύο άκρων. Αγκαλιασμένοι οι Έλληνες θα ενώσουμε τις ψυχές μας, τις δυνάμεις μας, και θα υπερασπιστούμε το έθνος μας. Όταν απελευθερωθούμε έχουμε τη δυνατότητα να ξανατσακωθούμε» ήταν το μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης