Μια νέα βελτιωμένη πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε για επανεξέταση του ύψους των εισφορών σε τρία χρόνια (και όχι σε ένα, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη) ενώ κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τους επιστημονικούς φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα πρόταση του Υπουργείου Εργασίας καθορίζει οροφή στις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των επαγγελματιών και μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των εισφορώνΟι νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν -βάσει της νέας πρότασης- χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ίσες με αυτές που καταβάλλουν οι αγρότες για τα πέντε πρώτα χρόνια εργασίας.

Οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από 50% για τα εισοδήματα των 10.000 ευρώ έως και 15% για τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Η μείωση των εκπτώσεων θα αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου των τριών χρόνων, θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές των εισφορών, εν όψει της απόδοσής τους και του κατά πόσο συνεισέφεραν στην αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.

Διαβάστε ΕΔΩ τον αναλυτικό πίνακα του Υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το 66% των νέων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του εισοδήματός τους μετά την πληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων.
 
Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας:


Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών είναι τα σοβαρά ελλείμματα του ΕΤΑΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το ΤΣΑΥ είχε έλλειμα 53 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τα αποθεματικά του, ενώ το Ταμείο Νομικών παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο από τα αποθεματικά του. 

 Το κουαρτέτο σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο έχει ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης που συζητά κατά προτεραιότητα με την κοινωνία για να απαλύνει την επιβάρυνση των ασφαλισμένων από τις εισφορές.

Ανάλογες εκπτώσεις προβλέπεται να ανακοινωθούν και για τους αγρότες αλλά και για κλάδους επιστημόνων με ιδιαίτερα επαγγελματικά χαρακτηριστικά όπως οι δικηγόροι για τους οποίους θα προβλεφθεί μείωση εισφοράς υπέρ της επικούρησης και του εφάπαξ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ωστόσο των επιστημονικών φορέων για τη νέα πρόταση του υπουργείου είναι αρνητική και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Αν η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο ντυμένο ασφαλιστικό δεν μας απασχολεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, διαμηνύοντας ότι «δεν μπαίνουμε σε τέτοια κουβέντα” για “εκπτώσεις ενόψει Φεβρουαρίου τύπου σούπερ μάρκετ».

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο για το ασφαλιστικό, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τον διάλογο με την κυβέρνηση, ζητώντας απόσυρση της πρότασης για το ασφαλιστικό.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης