Οι λέμβοι που έφταναν όλο το βράδυ και τα ξημερώματα στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες, «τορπιλίζουν» τις πρώτες κιόλας ώρες της εφαρμογής της τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Στο Μαξίμου επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη δυσφορία και προβληματισμός για τις αυξημένες ροές, με κυβερνητικό στέλεχος να επισημαίνει ότι η στάση της γειτονικής χώρας δεν βοηθά στην απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για τις δυσκολίες εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Μέχρι τις 07.30 το πρωί είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά 875 πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ενώ λέμβοι και φουσκωτά έφταναν το ένα πίσω από το άλλο κυρίως στη Λέμβο, οι εικόνες από τα τουρκικά παράλια έδειχναν τις ακτές άδειες και τους Τούρκους πολίτες σε σημεία από τα οποία μέχρι χθες έφευγαν χιλιάδες άνθρωποι για να διασχίσουν το Αιγαίο, να δηλώνουν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες «εξαφανίστηκαν» καθώς η Τουρκία υλοποιεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι κύρια δέσμευση της Άγκυρας είναι να φροντίσει για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα παράλιά της προς τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί 48.141 άνθρωποι. Στα νησιά 7.136, στην Αττική 13.010, στη Βόρεια Ελλάδα 25.994 και στην Κεντρική Ελλάδα 1.821.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης