Είναι πλέον κοινό μυστικό. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ο «Μεγάλος Ασθενής». Το ζήτημα απασχολεί την Κομισιόν, τη διεθνή νομική κοινότητα, τα διεθνή επιχειρηματικά κέντρα, τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι προβληματική. Τόσο ως προς την ποιότητα -βλέπε τη νομική επάρκεια της προτεινόμενης επιχειρηματολογίας- όσο και ως προς την αξιοπιστία των αποφάσεων. Δεν είναι μόνον η συνεχώς επανερχόμενη και αυτοπαραγόμενη «κατάρα» του Παραδικαστικού, το οποίο ως Λερναία Ύδρα ταλαιπωρεί την κοινωνία. Είναι και η αυξανόμενη απόσταση μεταξύ της διαδικασίας απονομής δικαίου με το κοινόν περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραδείγματα πολλά. Οι προβληματισμοί άπειροι. Μόνον η πολύ πρόσφατη υπόθεση βιασμού της Γεωργίας Μπίκα και η ακόμη πιο πρόσφατη υπόθεση Novartis φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα, λεπτομέρειες και «κρυμμένα μυστικά» που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ο «Μεγάλος Ασθενής» και το έχουν αντιληφθεί οι πάντες, εντός και εκτός των τειχών.    

Το άρθρο της 5ης Ιουλίου της ιστοσελίδας Euractiv είναι αποκαλυπτικό. Ταυτόχρονα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της αναποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των σοβαρών καθυστερήσεων που έθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μεταξύ άλλων, η Δανή επίτροπος φέρεται να έθιξε το ζήτημα της ανάγκης άμεσης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της χώρας και συγκεκριμένα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων πολλές επενδύσεις μένουν στον αέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τα είπε έξω από τα δόντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκε η Euractiv, η Βεστάγκερ συνέδεσε το θέμα των μεταρρυθμίσεων του συστήματος της Δικαιοσύνης και με την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο είχε προειδοποιήσει η Euractiv από τον περασμένο Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για το 2022, οι επιδόσεις του ελληνικού δικαστικού συστήματος είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, με εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται για την επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων να υπερβαίνει τις 600 ημέρες το 2020.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος αποτελεί στόχο-ορόσημο για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

«Το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι η προβλεπόμενη αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ορθολογική αναδιοργάνωση των δικαστικών περιφερειών σε όλη την Ελλάδα και τη σύσταση, κατάργηση ή ανακατανομή των δικαστικών δομών σε αυτές τις περιφέρειες, με βάση αντικειμενικά κριτήρια και την εκτεταμένη συλλογή δεδομένων που αφορούν όλα τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα», τονίζει το ελληνικό σχέδιο.

Η αναγκαία μεταρρύθμιση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα φαίνεται, επίσης, να συνδέεται έμμεσα και με τον στόχο της κυβέρνησης για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο στόχος παραμένει εφικτός, ωστόσο πιστεύουν ότι οι εκλογές θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτής της πολυαναμενόμενης αναβάθμισης.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι οίκοι αξιολόγησης θα προτιμούσαν να δουν το νέο πολιτικό τοπίο πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ακόμη κι αν πλησιάζουν να χορηγήσουν στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

Η R&I την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε BB+, ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ίδιο επίπεδο με τις αξιολογήσεις S&P, DBRS και Scope.

Οι Fitch και Moody’s κατατάσσουν την Ελλάδα δύο και τρία βήματα αντίστοιχα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, με την επόμενη ετυμηγορία του Fitch να αναμένεται στις 8 Ιουλίου.

Και ενώ η φημολογία για πρόωρες εκλογές φουντώνει στην Αθήνα, η Euractiv πληροφορείται ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν και πολύ θετικά μια τέτοια εξέλιξη και δη αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν την επερχόμενη πολιτική πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας, η οποία δεν αφήνει πολλές εναλλακτικές επιλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης