Την ώρα που η Μαδρίτη εκπέμπει σήμα κινδύνου για την ίδια την Ισπανία και το ευρώ, διά μέσου της αντιπροέδρου Σοράγιας Σάενθ ντε Σανταμαρία, η Κομισιόν περιορίστηκε για ακόμη μια φορά σε συστάσεις για λιτότητα χωρίς… προοπτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτέθηκε επίσης κατά του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, για καθυστερήσεις και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις προς την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθίσταται σαφές ότι ο ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η εικόνα αντανακλάται στις χρηματαγορές, με την κάθετη πτώση του ευρώ έναντι των «αντίπαλων» νομισμάτων.

Η θεμελιώδης εικόνα του ευρώ σημείωσε, μάλιστα, σημαντική επιδείνωση τη Δευτέρα. Με την ισοτιμία EUR/USD να βρίσκεται σε χαμηλά δύο ετών, είναι δύσκολο να παρερμηνευτεί η αγορά. Πόσο όμως αυτή η κίνηση οφείλεται στη δύναμη του δολαρίου και πόσο στην αδυναμία του ευρώ, είναι ένα σημαντικό ερώτημα.

Παρατηρώντας τα υπόλοιπα νομίσματα, τα ζεύγη EUR/USD και EUR/JPY βρίσκονται σε νέα χαμηλά, ενώ τα υπόλοιπα ζεύγη παραμένουν περισσότερο συγκρατημένα. Αυτό όμως δεν πρέπει να ερμηνευτεί σαν δυναμική του κοινού νομίσματος. Από τη θεμελιώδη σκοπιά, η υποβάθμιση της Ισπανίας είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο στα CDS της χώρας, την πτώση κατά 2,6% του IBEX και την εκτόξευση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων κοντά στα ιστορικά υψηλά. Η μετάδοση της κρίσης είναι το επόμενο βήμα. Οι εκροές καταθέσεων από τις ισπανικές τράπεζες έφθασαν τα €15,2 δισ. και η Ιταλία απέτυχε να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

SOS από τη Μαδρίτη

Η δήλωση της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγιας Σάενθ ντε Σανταμαρία, σύμφωνα με την οποία «η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί τάχιστα όσον αφορά στη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν την Ισπανία να μη βυθισθεί στην κρίση χρέους, καθώς η τύχη του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος βρίσκεται επί ξυρού ακμής», απεικονίζει τις δραματικές στιγμές που βιώνει όχι μόνο η Ισπανία αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν είχε παρά να απευθύνει νέες συστάσεις προς κάθε κατεύθυνση – τη χώρα μας που βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, την Ιταλία για την οποία οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μόντι ότι καθυστερεί και δεν παίρνει μέτρα για τη φοροδιαφυγή και την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» – η 40χρονη υπουργός, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε πως «εάν η Ε.Ε. δεν ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ με κάποιου τύπου μηχανισμό, τότε το ζήτημα δεν είναι ποιος θα φύγει από το ευρώ, το ζήτημα θα είναι η ίδια η Ε.Ε.».

Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη συνοχή της Ευρωζώνης και για την επόμενη ημέρα της Ένωσης, καθώς έχει σημάνει συναγερμός σε Ισπανία και Ιρλανδία.

Στο κύμα αυτό αγωνίας, αλλά και αναζήτησης ρεαλιστικής πολιτικής που θα βγάλει όλη την Ευρώπη από το αδιέξοδο, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον το σημερινό δημοψήφισμα των Ιρλανδών για το «ναι» ή «όχι» στο Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει επιβάλει στην Ευρώπη η Γερμανία.

Θυμήθηκαν τον χρυσό

Μέσα στον κυκεώνα των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, η Μέρκελ και ο Ολάντ δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, με την πρόταση ωστόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου να κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Βερολίνο εξετάζουν, αντί των ευρωομολόγων, ένα σχέδιο για «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Εξόφλησης», που θα χρηματοδοτεί το χρέος χωρών έναντι των αποθεμάτων τους σε χρυσό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους.

Το σχέδιο για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Εξόφλησης κερδίζει έδαφος, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τους σχετικούς συνταγματικούς περιορισμούς της Γερμανίας, για χρηματοδότηση των ελλειμμάτων ξένων χωρών, χάρη στα γενναιόδωρα ενέχυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η παροχή εγγυήσεων ήταν η απαίτηση που έθεσε η Φινλανδία για να συναινέσει στη δανειοδότηση της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι.

Ψηφίζουν οι Ιρλανδοί

Σε δημοψήφισμα τίθεται σήμερα στην Ιρλανδία η έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο συγκροτήθηκε από τις Βρυξέλλες, στη διάρκεια Συνόδων Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως, με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι Ιρλανδοί θα πουν το μεγάλο «ναι», ωστόσο η ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων παραμένει.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07.00 το πρωί, τοπική ώρα, και θα κλείσουν στις 22.00 το βράδυ, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Παρασκευή.

Το δημοψήφισμα, το τρίτο στην Ιρλανδία σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια, φέρνει εκ νέου τη χώρα στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς έμεινε εκτός του προσκηνίου το τελευταίο χρονικό διάστημα, εφαρμόζοντας πιστά τους όρους της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ..

Αν και το εν λόγω σχέδιο για τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων χρειάζεται να εγκριθεί μόλις από τις 12 από τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, το ενδεχόμενο της απόρριψής του από τους Ιρλανδούς θα υπέσκαπτε την πρωτοβουλία αυτή, την ώρα που τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης