Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξαναπιάνουν δουλειά από τις 29 Αυγούστου και μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουν να εργάζονται στα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού, της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής, ενώ η προώθηση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την αναπτυξιακή προοπτική της ΕΕ.

Προσφυγικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Προς το παρόν- από το Σεπτέμβρη του 2015- έχουν εγκριθεί δύο προσωρινά συστήματα έκτακτης μετεγκατάστασης προσφύγων.

Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής εργάζονται επίσης για τη δημιουργία καταλόγου που θα συμπεριλαμβάνει χώρες ασφαλούς προέλευσης, προκειμένου να επισπεύσουν τις αιτήσεις όσων προέρχονται από αυτές.

Τρομοκρατία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το βάρος πέφτει πρωτίστως στον έλεγχο των όπλων και το ΕΚ αναμένεται να ψηφίσει την ανανέωση των κανόνων για τα όπλα, για τον καλύτερο έλεγχο στην απόκτηση και την κατοχή τους.

Επιδίωξη του ΕΚ είναι και η ποινικοποίηση της προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη.

Φορολογία

Μετά τις αποκαλύψεις για τα έγγραφα του Παναμά, το ΕΚ δημιούργησε εξεταστική επιτροπή, προκειμένου να διερευνήσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην ΕΕ. Οι εργασίες της επιτροπής ξεκινούν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Στο στόχαστρο βρίσκεται και η αύξηση της διαφάνειας της φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών, κατεύθυνση η οποία έχει δώσει με την πρόταση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκάνδαλο VW-Περιβάλλον

Στη σκιά του σκανδάλου της VW, το ΕΚ αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις μετρήσεις των εκπομπών αερίων των αυτοκινήτων. τα μέλη αναμένεται να παρουσιάσουν έκθεση με τα ευρήματα της έρευνά τους.

Ενιαία ψηφιακή αγορά

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για την κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ανανέωση των κανόνων για το οπτικοακουστικό υλικό, προκειμένου να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ενιαία ψηφιακή αγορά στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης