Ευρωπαίος Αξιωματούχος με γνώση του ελληνικού ζητήματος ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες πως αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει μία και μόνη πρόταση, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει μία θετική κίνηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ελληνικό χρέος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως είναι δυνατή μία θετική δήλωση από την πλευρά της ΕΚΤ για το χρέος η οποία όμως θα έρχεται σε ευθεία ρήξη με την τοποθέτηση του ΔΝΤ το οποίο σημειώνει σε όλους τους τόνους πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Με την συγκεκριμένη τοποθέτηση ουσιαστικά μπαίνει «φρένο» στις αισιόδοξες προβλέψεις που κάνουν λόγο για χρήση από την ελληνική πλευρά της ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα στο επερχόμενο Eurogroup θα λάβει μία συμφωνία με την οποία θα ολοκληρώνεται η 2η αξιολόγηση και θα εκταμιεύεται η τελευταία δόση.

​Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα παραπάνω για τη ρύθμιση του χρέους, ενώ η μη ολοκληρωμένη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα καταστήσει αναπόφευκτα αδύνατη την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσηςΗ δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στο «τσουνάμι» παρεμβάσεων των τελευταίων 24ωρων, με τις οποίες καθίσταται ολοφάνερο πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα παραπάνω για τη ρύθμιση του χρέους, ενώ η μη ολοκληρωμένη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα καταστήσει αναπόφευκτα αδύνατη την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κανείς προσθέσει και τις τελευταίες έντονες προειδοποιήσεις, προσωπικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Αθήνα, τότε η μεγάλη εικόνα ξεκαθαρίζει ως προς τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης. Γίνεται δηλαδή απόλυτα σαφές πως στην παρούσα φάση και δεδομένης της συνολικής αντίθεσης του ΔΝΤ στις απόψεις του Βερολίνου, πως η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένη σε δύο εβδομάδες να συνδιαλλαγεί ως προς τα μίνιμουμ που της προσφέρονται κι όχι ως προς τα μάξιμουμ που η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης