Video – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στα εκλογικά τμήματα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό πρόβλημα από όλη την επικράτεια. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εκλογών είναι στις θέσεις τους. Οι κάλπες περιμένουν τους εκλογείς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» ανέφερε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 386ο εκλογικό τμήμα στα Σεπόλια.

Από τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες προκύπτει ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών θα ανακοινωθεί γύρω στις 21.00.

Η πρόγευση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ωστόσο, θα έρθει δύο ώρες νωρίτερα -στις 19.00- με την ανακοίνωση του exit poll 2019, το οποίο αυτήν τη φορά θα είναι κοινό για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τσίπρας: «Σήμερα είναι μέρα Δημοκρατίας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ψήφισε στο 649ο εκλογικό τμήμα, στο 27ο και 30ό δημοτικό σχολείο Αθηνών.

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Σήμερα είναι μέρα Δημοκρατίας, οι Ελληνίδες και  οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αποφασίζουν για τη ζωή τους. Οι κάλπες άνοιξαν, ως γνωστόν, το πρωί και ήταν άδειες, συνεπώς η απόφαση του καθενός στην κάλπη θα κρίνει το αποτέλεσμα.

 

»Απευθύνομαι στους πολίτες, τους καλώ να έλθουν στην κάλπη να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα. Αν και είναι υψηλή η θερμοκρασία, αξίζει για 20 λεπτά να είναι όλοι παρόντες στην κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του τόπου μας.

»Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες, σε αυτούς που διαχρονικά στον τόπο μας κάνουν την ανατροπή, να μην αφήσουν την κρίσιμη απόφαση για τη ζωή και το μέλλον τους σε άλλους, να είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

»Είναι μια κρίσιμη μάχη, τη δίνουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα έως το τελευταίο λεπτό, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι κόποι του λαού μας και να μην ανακοπεί η πορεία της χώρας προς τα εμπρός».

Μητσοτάκης: «Αύριο ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας»

 «Οι εκλογές είναι η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 416 εκλογικό τμήμα στο 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου.  

«Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες παίρνουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Είμαι σίγουρος ότι αύριο ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας. Καλή ψήφο σε όλες και όλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Μικροεπεισόδιο προκλήθηκε έξω από εκλογικό τμήμα τη στιγμή που κατέφθασε ο Κ. Μητσοτάκης, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, oμάδα ατόμων, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, βρέθηκε έξω από το κέντρο, ενώ την ίδια στιγμή οπαδοί του κόμματός του φώναζαν «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός». 

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν μαζί με τον γιο του τη στιγμή της έντασης. 

Οπαδοί της ΝΔ προσπάθησαν να παρέμβουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικροεπεισόδιο. Ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε άνευ άλλων προβλημάτων στο εκλογικό κέντρο.

 

Γεννηματά: Σήμερα η λογική επιστρέφει στον τόπο

«Σήμερα η λογική επιστρέφει στον τόπο, με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, όπου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

«Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η κρίσιμη ψήφος για τα λαϊκά συμφέροντα και για την πολιτική σταθερότητα. Είμαστε περήφανοι για την προοδευτική μας ταυτότητα. Ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη για την Ελλάδα» επεσήμανε η κα Γεννηματά.

 

Στο Χαϊδάρι ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο Χαϊδάρι ψήφισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε ότι «σήμερα ψηφίζουμε για να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, την αλήθεια για να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

 

Από τη μεριά του, ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πουλάκης ανέφερε ότι «από τις 07.00 η ώρα το πρωί η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Λειτουργούν και τα 21.478 εκλογικά τμήματα, έχουμε επικοινωνήσει και με τις 59 εκλογικές περιφέρειες. Μικρά προβλήματα που μας ενημέρωσαν ότι υπήρξαν, λύθηκαν και δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κανένα πρόβλημα. Στο μεταξύ, λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο με 30 υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών που ενημερώνουν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί για το πού ψηφίζουν». 

Θεσσαλονίκη

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 07.00 το πρωί η εκλογική διαδικασία στην Α’ και τη Β’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Κανονικά στις θέσεις τους βρίσκονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα περισσότερα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι έφοροι εκλογών της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Όπως σημείωσαν, η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών σε εκλογικά τμήματα είναι η συνηθισμένη και δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των εκλογών. Χωρίς προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες και στους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Πόπη Μπαλλά.

Πάτρα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε και εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ αυτό που καταγράφεται είναι η απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών. Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν 1.616 εκλογικά τμήματα και επτά ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπου είναι εγγεγραμμένοι 686.902 εκλογείς.

 

Χανιά

Κανονικά και χωρίς προβλήματα διεξάγεται, από τις 07.00 το πρωί, η εκλογική διαδικασία στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Στις θέσεις τους βρίσκεται το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων και γραμματέων, ενώ το μόνο πρόβλημα που προέκυψε αφορά στη μη προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών, φαινόμενο ωστόσο που παρατηρείται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, «το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων παρουσιάσθηκε έγκαιρα μέχρι και το Σάββατο και όλοι είναι στις θέσεις τους. Αυτό που παρατηρείται είναι το σύνηθες πρόβλημα με τη μη προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών, ωστόσο η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα».

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι 144.980 εγγεγραμμένοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 341 εκλογικά τμήματα.

Τα 338 αφορούν εγγεγραμμένους στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, ενώ τρία είναι τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Την ψήφο των πολιτών στα Χανιά διεκδικούν 78 υποψήφιοι από 17 κόμματα.

Οι νέοι εκλογείς της ηλικίας των 17 ετών είναι 1.659.

Δυτική Μακεδονία

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η ψηφοφορία στα 1.525 εκλογικά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς ήταν κανονικά στις θέσεις τους, ενώ δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές ελλείψεις στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και υπεύθυνη των εκλογών για την Π.Ε. Κοζάνης Αννίτα Καρακούλα, «τα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίσαμε στις πολύ πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν εξαλειφθεί πλήρως, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί και το Υπουργείο Εσωτερικών για την ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας».

Στερεά Ελλάδα 

Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στα 1.332 εκλογικά τμήματα των πέντε νομών της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους πέντε εφόρους των εκλογικών περιφερειών σε Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Ευρυτανία και στη Βοιωτία όλα τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στην ώρα τους και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πέρα από τα γνωστά προβλήματα με τις εφορευτικές επιτροπές, ωστόσο η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά.

Σημειώνεται ότι μόνο ορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών παρουσιάστηκαν και με αυτά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία.

Έβρος

Ομαλά και χωρίς προβλήματα διεξάγονται από το πρωί οι εθνικές εκλογές στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Έβρου.

Το εκλογικό Σώμα, που αριθμεί 167.076 άτομα, προσέρχεται ήδη στα συνολικά 361 εκλογικά τμήματα, προκειμένου να επιλέξει τους εκπροσώπους του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μεταξύ των υποψηφίων των 17 εκλογικών συνδυασμών, που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις βουλευτικές έδρες, του Νομού Έβρου.

Δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια σε όλη τη χώρα

Ειδικό καθεστώς ισχύει στα διόδια σε όλες τις εθνικές οδούς, καθώς οι πολίτες περνούν δωρεάν λόγω των εκλογών.

Συγκεκριμένα, στην υπουργική ανακοίνωση για τις εθνικές εκλογές 2019 σημειώνεται ότι «για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης θα διέρχονται ελεύθερα, χωρίς την καταβολή διοδίων από τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων όλων των έργων παραχώρησης, από τη δωδεκάτη πρωινή (12.00 π.μ.) της 6ης Ιουλίου μέχρι την ογδόη πρωινή (8.00 π.μ.) της 8ης Ιουλίου 2019».

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης