Ο βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει και σε επίπεδο σημειολογίας και σε επίπεδο ουσίας . Μια κίνηση σημειολογίας για τον κ. Κουμουτσάκο, «θα μπορούσε να είναι κάτι, που διαβάζω ότι σκέπτεται η Κυπριακή Δημοκρατία, για παράδειγμα η αναβολή του Συμβουλίου στην Βάρνα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας». Πάντως, πέρα από μια δήλωση, η Ε.Ε. πρέπει να αναζητήσει τρόπους μιας ουσιαστικής αντίδρασης, δεδομένου ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση μια πολύ σοβαρή της πολιτική – η πολιτική της ενεργειακής της ασφάλειας από ένα τρίτο κράτος». Υπάρχουν, είπε, τρόποι να ενισχυθεί ο συμβολισμός «με κάτι πιο ουσιαστικό».

Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσον έχουν διαμορφωθεί τετελεσμένα στην θάλασσα από τις ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι δεν θεωρεί πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Έχει δημιουργήσει ένα εμπόδιο, είπε, και πρόσθεσε ότι τα εμπόδια παρακάμπτονται, υπερπηδούνται και παύουν να είναι εμπόδια – αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. «Αν θεωρούμε ότι δημιουργήθηκε τετελεσμένο, νομίζω ότι αυτοπυροβολούμεθα. Το στοιχείο του χρόνου πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να το συνεκτιμούν στις στρατηγικές τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τετελεσμένο είναι, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος «ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει και δίνει κυριαρχικά δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της. Αυτό είναι το τετελεσμένο».

Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, η πορεία των ερευνών στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, οι απαράδεκτες πρακτικές παρεμπόδισης που ασκεί η Τουρκία, καθώς και οι αντιδράσεις, που μελετά η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εν όψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι «η απαράδεκτη – παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει να αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα». Πρόκειται για «πειρατική ενέργεια, μια μορφή εισβολής εκ μέρους της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι όμηρος της βούλησης της δύναμης, που κατέχει παράνομα τμήμα εδάφους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε ότι η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, «θα πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο. Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ματαίωσής της».

Αύριο, ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης