Δώδεκα νέα πρόσωπα περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε έπειτα από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης. Είναι πανεπιστημιακός και εκλεγμένος βουλευτής επικρατείας της ΝΔ. Μπήκε στη βουλή πρώτη φορά στις εκλογές του ’19. Είναι καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συντάξει δεκάδες άρθρα σε κορυφαία διεθνή περιοδικά διοικητικής επιστήμης. Το επιστημονικό έργο του έχει λάβει πάνω από 5.400 αναφορές παγκοσμίως, σύμφωνα με το Google Scholar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξαιρετική επίδοση του Καθηγητή Ταραντίλη έχει αναγνωριστεί από τους φοιτητές του σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και αυτό αντανακλάται από τα δεκάδες βραβεία διδασκαλίας που έχει λάβει. Έχει συμμετάσχει επίσης σε σημαντικό αριθμό συμβουλευτικών/ερευνητικών έργων και έχει διατελέσει μέλος διοικητικών συμβουλίων οργανισμών. Έχει διατελέσει Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία την περίοδο Ιανουαρίου 2017 έως και τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Ο Σταύρος Καλαφάτης γίνεται υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας – Θράκης. Είναι Δικηγόρος. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Α.Π.Θ. στον Τομέα των Διεθνών Σχέσεων και στο University of Meryland των Η.Π.Α. στο Sports Management με ειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια.

Μεταξύ άλλων, στις εθνικές εκλογές του 2000 ήταν επιλαχών με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης και ορκίστηκε Βουλευτής τον Ιανουάριο του 2003. Επανεξελέγη βουλευτής το 2004, το 2007, το 2009, το 2012, το 2015 και το 2019. Τον Ιούλιο του 2019, κατόπιν προτάσεως του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός αναλαμβάνει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερσττης Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ελλάδα ως στέλεχος επιχειρήσεων και το 1998 δημιούργησε και έκτοτε λειτουργεί την εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων «ΔΙΩΝ Α.Ε.»όπου δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2007.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναλαμβάνει υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Είναι γεωπόνος και δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Μεταξύ άλλων διετέλεσε γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από το 1995 έως το 1998 και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 1998 έως το 2001. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή από το 2006 έως το 2009. Εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ τον Ιούλιο του 2019. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Ο Κώστας Κατσαφάδος, αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι αρμόδιος για θέματα πλοίων. Αποφοίτησε από το τμήμα «Οικονομικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο «MBA – Tourism Management» του τμήματος «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά με Θέμα: «Οικονομία & Εθνικό Συμφέρον: Ανάλυση των Πολιτικών & Οικονομικών Σχέσεων Ελλάδος – Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας 1995-2008».

Από το Μάρτιο του 2006 έως το Σεπτέμβρη του 2007 εργάστηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ως επιστημονικός Συνεργάτης και Σύμβουλος του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Στη συνέχεια το Σεπτέμβρη του 2007 έως τον Οκτώβρη του 2009 εργάστηκε στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας ως Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων. Εξελέγη Βουλευτής Ά Πειραιώς και Νήσων με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ενώ επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο, τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019.

Ο Γιώργος Κώτσηρας, μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης στη θέση του υφυπουργού για θέματα διεθνούς και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 εκλέχθηκε βουλευτής Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ζωγράφου το 2002 και εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Droit administratif et Collectivités Territoriales) από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III “Paul Cézanne” της Γαλλίας.

Ο Άγγελος Συρίγος, αναλαμβάνει αρμοδιότητα σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Άγγελος Συρίγος είναι νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Έκανε μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994.

Από το 2002 διδάσκει διεθνές δίκαιο και εξωτερική πολιτική με ειδίκευση στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (1999-2002), ενώ έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015). Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και βιβλία.

Ο Γιώργος Αμυράς είναι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος. Υπήρξε βουλευτής με το Ποτάμι. Είναι γνωστός για τις οικολογικές του ανησυχίες και είναι λάτρης του ποδηλάτου, με το οποίο μετακινείται πολύ συχνά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Κούβας, της Αυστραλίας και της Τσεχίας.

Η Ζέτα Μακρή γίνεται υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αγωγής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό και Κοινοτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εκλέχτηκε ως μέλος του Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας το 2000 και το 2004.

Επίσης, από τον Απρίλιο του 2013 κατέχει την κοινοβουλευτική έδρα της Νέας Δημοκρατίας. Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. Aπό τον Ιανουάριο του 2011 έως τις εκλογές του 2012 ήταν Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέβριο του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ”Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα”, και από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου.
Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και την 1η Απριλίου 2013 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων.

Η Σοφία Βούλτεψη αναλαμβάνει υφυπουργός, αρμόδια για την ένταξη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Είναι η πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού.

Εξελέγη Βουλευτής της Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000.
Έχει διατελέσει μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.  Ήταν μεταξύ άλλων μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Μαρία Συρεγγέλα αναλαμβάνει στο υπουργείο Εργασίας θέση υφυπουργού. Είναι αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Ήταν μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Η κυρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος σε θέματα σύγχρονου Πολιτισμού. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Harvard έλαβε υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στο Πάντειο έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές το 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Διετέλεσε υπεύθυνος των τομέων Ναυτιλίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καθώς και μέλος της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ εξελέγη μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του κόμματος (2014-15). Αποχώρησε από το κόμμα το 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης