Ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύει η βελγική εφημερίδα «La libre Belgique» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Το δημοσίευμα σημειώνει πως στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο  ότι τα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι στην πραγματικότητα τουρκοευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με βάση την προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες αναζήτησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου -μέλους επίσης της Ε.Ε.-, τις οποίες η Άγκυρα εμποδίζει, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιταλικά πλοία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που φοβάται η Ελλάδα, υπογραμμίζεται, είναι ότι η οικονομική κρίση που απειλεί τη γείτονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές σε μία εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, χρονολογία κατά την οποία οι δύο χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρόθεση της Αθήνας είναι τη θέση αυτών των εντάσεων να πάρει μία οικονομική συνεργασία προς κάθε κατεύθυνση, η οποία θα δημιουργούσε ένα ευνοϊκό κλίμα για διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, μιας και ο Ερντογάν αφενός ζητεί την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν αποκτήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και αφετέρου θέλει να καταστήσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα αδιαπέραστα, τη στιγμή που παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των Τούρκων που τα διασχίζουν για να ζητήσουν προστασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει το δημοσίευμα, ο οποίος θέλει να διατηρήσει ανοικτό τον διάλογο, πρόκειται να ζητήσει την ανάπτυξη μηχανισμών που θα αποσκοπούν στο να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, όπως εκτιμά η εφημερίδα, κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλιστεί, με τον Τούρκο εκπρόσωπο Τύπου να ανακοινώνει την παραμονή της επίσκεψης ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις το ζήτημα των ελληνικών νησιών, προκαλώντας έτσι έντονα συναισθήματα και την οργή των Ελλήνων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης