Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η απομείωσή του το πιο πιθανό σενάριο που ακολουθεί οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Αθήνας-πιστωτών. Αυτό επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα του Guardian που υπογράφει ο Nils Pratley.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μονόδρομος η διαγραφή του ελληνικού χρέους εκτιμά οικονομικός αναλυτής του Guardian, καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν»Ο οικονομικός αναλυτής δίνει έμφαση στα δημοσιονομικά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας πως το υπέρογκο χρέος αποτελεί τροχοπέδη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να βάζουν σε δεύτερη μοίρα αυτό το ζήτημα, καθώς «οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν και τελειώνουν στους όρους για την αποδέσμευση της εναπομείνασας δόσης, ύψους 7,2 δις ευρώ προς την Ελλάδα».

«Οποιαδήποτε συμφωνία, πιθανή ή μη, “μαγειρεύεται” για την Ελλάδα, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να θυμόμαστε: το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σε 320 δισ. ευρώ (περίπου 180% του ΑΕΠ) και είναι μη βιώσιμο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η διαγραφή θα γίνει (μελλοντικά), ωστόσο δεν θα αποτελεί μέρος της τρέχουσας συμφωνίας», επισημαίνει ο Nils Pratley.

Το δημοσίευμα του Guardian

Η κατάσταση στην Ελλάδα απέχει πολύ από ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενισχύει την ανάπτυξη, εκτιμά επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φυσικά, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα είναι κομβικές για τον καθορισμό του πλαισίου πάνω στο οποίο θα δομηθεί ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης (30 – 50 δισ. ευρώ). Ακόμα όμως και αν επιτευχθεί συμφωνία στα κεντρικά ζητήματα της παρούσας ατζέντας (πρωτογενή πλεονάσματα, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις), χρειάζεται υπερβολική αισιοδοξία για να πιστέψει κάποιος ότι τα δημοσιονομικά θα μπουν σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα» προσθέτει.

«Είναι κάτι εύκολο να ξεχαστεί καθώς το “ευρω-τσίρκο” μετακινείται μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου, Βρυξελλών και Ρίγας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες» επισημαίνει ακόμη ο Nils Pratley.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης