Zougla Newsroom

Ο Νίκος Μανιαδάκης, αποκαλούμενος και ως «γκουρού» σε θέματα δημόσιας υγείας και φαρμάκου, από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο Novartis ήταν περισσότερο γνωστός στους εισαγγελικούς κύκλους ως προστατευόμενος μάρτυρας με τον κωδικό «Αναστασίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμβουλος των υπουργών Υγείας Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ο Νίκος Μανιαδάκης εκλήθη κατ΄ αρχήν να καταθέσει όσα ήξερε για την υπόθεση Novartis και για τις επαφές των στελεχών της φαρμακευτικής εταιρείας με πολιτικούς και άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Ως «Αναστασίου», λοιπόν, μπαινόβγαινε στην εισαγγελία Διαφθοράς, όπως θα νόμιζε ο αφελής πολίτης θα είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε η παρουσία των μαρτύρων να περνά απαρατήρητη, ινκόγκνιτο δηλαδή, και πως θα είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπουν ο νόμος και η κοινή λογική.

Όμως στη βαλκανική Ελλάδα όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Έτσι ο Νίκος Μανιαδάκης, ως «Αναστασίου», ήρθε πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο με τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με τους κωδικούς «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη». Τους ήξερε δηλαδή απ΄έξω και ανακατωτά όπως τον ήξεραν και αυτοί. Ήξερε δηλαδή ο Νίκος Μανιαδάκης πως η γυναίκα με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση» ήταν η βοηθός-γραμματέας του ανώτερου στελέχους της Novartis Φρουζή, η περίφημη Μαρία Μαραγκέλη. Ήξερε επίσης πως ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος είναι πλέον άφαντος και τον ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να τον εντοπίζει, είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Ως γνωστόν το σκάνδαλο ξεσπά το 2016. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αρχίζουν τις καταθέσεις το 2017 και το 2018. Τότε και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες Δεστεμπασίδης και Μαραγκέλη αλλάζουν τις καταθέσεις τους και κατηγορούν πια τον τρίτο μάρτυρα, τον «Αναστασίου», τον Νίκο Μανιαδάκη, δηλαδή τον σύμβουλο τριών υπουργών. Τον κατηγορούν ότι έλαβε από τη Novartis 150.000 ευρώ, από τα οποία κράτησε τις 15.000 για τον εαυτό του και τα υπόλοιπα τα έδωσε στον Ανδρέα Λοβέρδο, τότε υπουργό Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Μανιαδάκης αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι είχε επαφές με τον πρώην υπουργό και πως εν πάση περιπτώσει είχε τέτοιου είδους συναλλαγές με αυτόν. Ο Νίκος Μανιαδάκης καταγγέλλει επίσης πως όλα αυτά, δηλαδή όλο το στήσιμο των καταγγελιών, αποσκοπούσαν στο να εκβιαστεί ο ίδιος προκειμένου να καταθέσει εναντίον τεσσάρων πολιτικών προσώπων. Του Άδ. Γεωργιάδη, του Αντώνη Σαμαρά, του Γιάννη Στουρνάρα και του Ανδρέα Λοβέρδου. Για όλα τα παραπάνω ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε μήνυση τον Μάιο που μας πέρασε.

Ο Νίκος Μανιαδάκης θυμάται πως στην αρχή όλης αυτής της διαδικασίας, όταν ακόμη θεωρητικά ίσχυαν τα μέτρα προστασίας των μαρτύρων και όλα, πάλι θεωρητικά, γίνονταν κατά το γράμμα του νόμου, έφθασε στη Βουλή ένα έγγραφο, στο οποίο υπήρχε μία αναφορά σε κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, κάποιες διαβιβαστικού τύπου σημειώσεις και πάνω πάνω το όνομα Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Είναι προφανές πως από λάθος η εισαγγελία Διαφθοράς ενημέρωνε εξαρχής τη Βουλή για το ποιος είναι τουλάχιστον ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, οποία σοβαρότης θα αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης. Καμία σοβαρότης είναι η απάντηση μετά από τη δημοσιογραφική έρευνα.

Τώρα ψάχνουν τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη ή «Μάξιμο Σαράφη», ο οποίος αρνείται να καταθέσει μπροστά στους βουλευτές της προανακριτικής, ενώ και η «Αικατερίνη Κελέση», δηλαδή η Μαρία Μαραγκέλη, ήδη ειδοποίησε πως δεν πρόκειται να καταθέσει ούτε αυτή.

Η όλη υπόθεση εξελίσσεται σε παρωδία και οι πολίτες αυτής της χώρας λογικά διερωτώνται: «Μα δεν υπάρχει ούτε ίχνος τσίπας σε αυτήν τη χώρα;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης