«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η απλή αναλογική θα φέρει μια καινούρια πραγματικότητα στην αυτοδιοίκηση. Η επικείμενη εφαρμογή της δίνει τη δυνατότητα, να σπάσουν η στεγανοποίηση και η εσωστρέφεια των παρατάξεων, αποκαλύπτει κι εκθέτει τη στείρα μηδενιστική αντιπολίτευση». Αυτό τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη κατά την ομιλία της σε εκδήλωση στα Ιωάννινα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις «Ήπειρος Ανατροπής», της οποίας είχε ηγηθεί η κ. Γεροβασίλη στις περιφερειακές εκλογές και «Συμμαχία Ηπειρωτών» που ανήκει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, η υπουργός επεσήμανε πως η διαδικασία γίνεται με διαφάνεια, όχι πίσω από κλειστές πόρτες ή με μυστικές ατζέντες, αλλά ενώπιον όλων, όπως αρμόζει σε συλλογικότητες που νοιάζονται πραγματικά για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενδυνάμωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, ενώ πρόσθεσε: «Όπως ταιριάζει σε αριστερά, σε προοδευτικά αυτοδιοικητικά σχήματα που κουβαλάνε στο πολιτικό DNA τους τη διαλεκτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός, υπογράμμισε πως «τα κατεστημένα ισχύος και συμφερόντων», δεν πρόκειται να βοηθήσουν την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας ενώ υποστήριξε ότι «χωρίς συλλογική προσπάθεια δεν ανατρέπονται -σε όφελος των πολλών- τα δεδομένα που κράτησαν την Περιφέρειά Ηπείρου, σε πολύ χαμηλή οικονομικά κι αναπτυξιακά θέση».

Δίνοντας το στίγμα της κοινής εκδήλωσης η κ. Γεροβασίλη, τόνισε πως «αυτή δεν είναι χρηστικός, μικροπολιτικός τακτικισμός, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα, υπεύθυνη στάση απέναντι στην τοπική κοινωνία, που ξεκινάει από τη θεσμοθετημένη από την κυβέρνησή επικείμενη καθιέρωση της απλής αναλογικής, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Η ίδια ανέφερε: «Μια πάγια θέση της Αριστεράς, η καθαρή αντιστοίχηση της ψήφου με την εκπροσώπηση, χωρίς εκλογικά τεχνάσματα που αλλοιώνουν τις πολιτικές προτιμήσεις των συμπολιτών μας, γίνεται πραγματικότητα, αποκαθιστώντας έτσι τη λαϊκή βούληση ως πολιτειακή, νομική και ηθική αρχή, βαθαίνοντας τη δημοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η απλή αναλογική δίνει στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης την ευκαιρία ουσιαστικού, γόνιμου και προωθητικού πολιτικού προβληματισμού και αναμφίβολα, καινούριο νόημα στην αυτοτέλεια των παρατάξεων, στην εκπροσώπηση, στη ζύμωση των πολιτικών απόψεων και στη διεύρυνση κοινωνικών συμμαχιών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης