Ως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα αξιολογούν τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναλυτές στο Βερολίνο.
Ως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα αξιολογούν τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναλυτές στο ΒερολίνοΠαράλληλα, εκφράζουν σοβαρούς ενδοιασμούς για τη συμβατότητα των παροχών με τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές μέτρα.
Το γερμανικό «Spiegel» υπό τον τίτλο «Μετά τα προγράμματα διάσωσης ο Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες περισσότερα χρήματα» σχολιάζει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του: «Υψηλότεροι μισθοί και χαμηλότεροι φόροι. Λίγο αφότου η Ελλάδα εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή σανίδα σωτηρίας, ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποσχέθηκε στους πολίτες του τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η «Welt» που επιγράφει το δικό της άρθρο «Ο Τσίπρας υπόσχεται περισσότερα χρήματα στους Έλληνες». Σύμφωνα με την ανάγνωση της εφημερίδας, «ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το τέλος των περικοπών. Στόχος να ανέβουν οι μισθοί, ενώ ακόμη και η μείωση των συντάξεων μπορεί να ακυρωθεί».
«Πυροτέχνημα φορο-υποσχέσεων»

«Ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας χαλαρώνει την πολιτική των περικοπών» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του δελτίου ειδήσεων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de, που αναφέρει: «Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εκπνοή των προγραμμάτων διάσωσης ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση της φορολογίας και αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρ’ όλα αυτά, θέλει να τηρήσει τους στόχους στο πεδίο των περικοπών».
Για ένα «πυροτέχνημα φορολογικών υποσχέσεων» κάνει λόγο η αυστριακή «Der Standard», η οποία αμφισβητεί ευθέως τις δυνατότητες χρηματοδότησης των νέων υποσχέσεων.
Αναφερόμενη στις εξαγγελθείσες από το βήμα της ΔΕΘ παροχές, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού ή τη μείωση του «μισητού» ΕΝΦΙΑ, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας δεν εξήγησε πώς θα χρηματοδοτήσει όλα αυτά. Διαβεβαίωσε όμως παρά ταύτα ότι και την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Εκλογές την άνοιξη;

Ως μια εμφανή προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσει το τέλος των μνημονίων» αξιολογεί τη «ρητορική Τσίπρα περί νέας αρχής και αναγέννησης» η «Neue Zürcher Zeitung».
Κάνοντας λόγο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων, τα οποία ενώνει μόνον η κοινή επιθυμία να παραμείνουν στην εξουσία, η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι «[…] όλοι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές ατενίζουν ήδη την εποχή μετά τις επόμενες εκλογές. Μπορεί να είναι προγραμματισμένες για το 2019, ωστόσο οι περισσότεροι παρατηρητές προβλέπουν πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως ήδη την ερχόμενη άνοιξη».
Όπως επισημαίνει η «ΝΖΖ», «το κατά πόσον η έξοδος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, στην οποία δίνει τόση έμφαση ο Τσίπρας, σηματοδοτεί όντως μια νέα αρχή για την πολύπαθη χώρα είναι αμφιλεγόμενο. Οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι ρόδινες, ενώ οι κλυδωνισμοί της λίρας θέτουν εκ νέου εν αμφιβόλω τη δυνατότητα αυτόνομης χρηματοδότησης από τις αγορές. Πέραν τούτου, η Αθήνα δεν έχει ανακτήσει ούτε την απόλυτη αυτονομία σε ζητήματα προϋπολογισμού».

Μεταφέροντας το εκρηκτικό -κυρίως λόγω του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ- κλίμα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος, όπως σημειώνεται, έχει υποσχεθεί επίσης μείωση της φορολογίας, η εφημερίδα κάνει λόγο για «προεόρτια προεκλογικού αγώνα», στον οποίο αναμένεται να κυριαρχήσουν δύο ζητήματα: η οικονομία και το θέμα της ονομασίας.

Ρέγκλινγκ: Μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα για το χρέος αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί ότι η συμφωνία για το χρέος μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Μιλώντας στην «Die Presse», ο επικεφαλής του ESM είπε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί δανειστές, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκαν. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα επίπεδα χρέους εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλά. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτά, καθώς οι ωριμάνσεις είναι πολύ μακρές και τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες».

Για την περίοδο της διαπραγμάτευσης το 2015 σχολίασε ότι «ήμασταν λεπτά μακριά από ένα Grexit».

Σχετικά με το σχέδιο μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο επικεφαλής του θεσμού υπογράμμισε ότι «τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούν εξαιτίας της στενής οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Επίσης, το 70% των μετόχων του ΔΝΤ είναι μη ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ ήταν τόσο εμπλεκόμενο. Ρώτησαν: Δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους; Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι».
Mε πληροφορίες από dw
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης