Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών σχολιάζονται εκτενώς από τον γερμανικό Τύπο.  Πέντε οικονομολόγοι ζητούν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, αλλά ασκείται κριτική και στην πολιτική της Μέρκελ.

Παρά την ασφυκτική πίεση χρόνου και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της εξακολουθεί να εκκρεμεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προτάσεις των δανειστών απέχουν από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, η Αθήνα καλείται «να εξοικονομήσει πέντε δισ. ευρώ».

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνούν σε σκληρούς όρους. Μειώνουν μεν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη (σ.σ. το πρωτογενές πλεόνασμα), ζητούν όμως μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και στις συντάξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 από 3% σε 1% δεν απαλλάσσει την ελληνική κυβέρνηση από την υποχρέωση να προβεί σε πρόσθετες περικοπές.

«Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες των δανειστών, γίνεται λόγος για ανάγκη μέτρων σταθεροποίησης ύψους 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου πέντε δισ. ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε σχόλιό της στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου στηλιτεύει τόσο αυτούς που ζητούν σήμερα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη όσο και τους υποστηρικτές της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ σχεδόν δίχως όρους: «Σε μία ιεραρχία των κακών το καλύτερο θα ήταν αν μπορούσε η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και το νομισματικό και πιστωτικό σύστημα υφίστατο όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά. Αν διασπόταν η ευρωζώνη, ακόμη και αποχωρούσε ένα μέλος της, αυτό θα ήταν ένα μοιραίο μήνυμα για την αδυναμία και τον ευάλωτο χαρακτήρα της Ευρώπης – πολιτικά αλλά και στις χρηματαγορές».

«Η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της αργότερα»

Η είδηση της ομαδοποίησης των δόσεων που καλείται να καταβάλει η Αθήνα στο ΔΝΤ -εντός Ιουνίου σε μία δόση που θα καταβληθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα- έκανε χθες τον γύρο και των γερμανικών Μέσων ενημέρωσης.

«Η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της αργότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά σε σημερινό της ρεπορτάζ η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα και οι πιστωτές της κάνουν τα πάντα προκειμένου να δώσουν περισσότερο χρόνο στην υπερχρεωμένη χώρα για τη μάχη της κατά της αδυναμίας πληρωμών».

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης αναφέρει ότι «επιπλέον οι πιστωτές επιθυμούν να δώσουν στην Ελλάδα πρόσβαση σε ένα μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του πακέτου βοήθειας, που προορίζονταν για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών. Έτσι θα μπορούσε (σ.σ. η Ελλάδα) να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το καλοκαίρι, οπότε και θα πρέπει να αποπληρώσει μεταξύ άλλων 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Υπό συζήτηση είναι και η παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας πέρα από το καλοκαίρι», σημειώνει η FAZ, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτές οι υποχωρήσεις των δανειστών θα συνεπάγονται μεταξύ άλλων περικοπές συντάξεων ύψους 1%, ακόμη και στις κατώτατες συντάξεις, και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας.

Πέντε οικονομολόγοι ζητούν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα

Κι ενώ η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκεται ίσως στο πλέον κρίσιμο σημείο της, πέντε κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι καλούν σήμερα μέσα από την εφημερίδα Bild τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

Ο Μίχαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, επισημαίνει ότι «η ιδέα της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης -που προβλέπει βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων- δεν επιτρέπεται να εγκαταλειφθεί» και υπογραμμίζει ότι «αν η Ευρώπη αρχίσει τώρα να σείεται», κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, διατυπώνει για άλλη μία φορά τη γνωστή του θέση. Όπως εκτιμά, «μόνο η έξοδος (σ.σ. της Ελλάδας από το ευρώ) και η υποτίμηση του νομίσματός της μπορεί να εξυγιάνει και πάλι τη χώρα και να αποτρέψει νέα πλήγματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο καθηγητής Κλέμενς Φουστ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Οικονομίας (ZEW), εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εκπληρώσει τους μεταρρυθμιστικούς όρους. Ως εκ τούτου συνιστά στη γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει προθυμία διαπραγμάτευσης για τα δάνεια που έχουν δοθεί έως τώρα και τους όρους τους, αλλά, όπως τονίζει, «να μη χορηγήσει σε καμία περίπτωση νέα δάνεια».

Σκληρή στάση των δανειστών ζητεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, Μίχαελ Χάιζε, επισημαίνοντας ότι «τη χρηματοδότηση κρατικών ελλειμμάτων δεν μπορούν να αναλάβουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Αυτή πρέπει να είναι η κόκκινη γραμμή».

Επικριτικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται τέλος και ο Κρίστοφ Σμιτ, επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως τονίζει, «είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε για καθαρά ιδεολογικούς λόγους τον ήδη λειτουργικό δρόμο των μεταρρυθμίσεων και δεν θέλει να επανέλθει σε αυτόν».

«Η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε»

Επίθεση στην πολιτική της γερμανίδας Καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα εξαπολύει με άρθρο του στο «Spiegel Online» ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος Γιάκομπ Άουγκσταϊν. Όπως σχολιάζει με σκωπτικό ύφος, «στην Ελλάδα δίνεται μία ακόμη ευκαιρία. Και άλλη μία. Και μετά μία ακόμη. Ένα παράλογο ευρω-θέατρο αναμειγνύεται με ελληνική τραγωδία. Την ευθύνη έχει η σκηνοθέτης: η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε».

Ο γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι «βεβαίως πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Αλλά ο βαλκανικός βυζαντινισμός δεν μπορεί να περιοριστεί τόσο γρήγορα. Τι περίμεναν στην Καγκελαρία; Μία Δανία στη Μεσόγειο;».

Όπως υπογραμμίζει ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, «η συνταγή της δρ. Μέρκελ ήταν δηλητήριο για την Ελλάδα: η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 60%, το ποσοστό χρέους αυξήθηκε από την αρχή της κρίσης από 124% σε 180% του ΑΕΠ. (…) Τα βάσανα των Ελλήνων αναγκάζουν την ήπειρο να αλλάξει πορεία».

Γιούνκερ, ο γεφυροποιός

Για τους Έλληνες η ανθρώπινη πλευρά του Γιούνκερ μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Βερολίνο και Παρίσι φοβούνται μήπως φανεί γενναιόδωρος και υπερβεί το γράμμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Είναι γνωστό ότι στις διαπραγματεύσεις γίνεται μάχη για να «βγουν οι αριθμοί», όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΦΠΑ, ή η μείωση του χρέους.

Ωστόσο υπάρχει και το σε ανθρώπινο επίπεδο και δεν μπορεί κάποιος να υποτιμήσει τη σημασία του.
Γι αυτό το επίπεδο διαπραγμάτευσης, την ευθύνη φέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως γεφυροποιός, κι αυτόν τον ρόλο του αποδίδει και η ελληνική πλευρά.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται, επειδή του δίνει την εντύπωση ότι υπολογίζει τον συνομιλητή του ως ίσος προς ίσον. Αυτή η ιδιότητα του Γιούνκερ, είναι σημαντική για την ελληνική διαχείριση του προβλήματος κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και η Μέρκελ και ο Ολάντ. Δίνεται η δυνατότητα στον Τσίπρα να εμφανιστεί στην αριστερή πλατφόρμα του κόμματός τους ως ισχυρός διαπραγματευτής και όχι ως κομιστής διαταγών από τους δανειστές.

Ανησυχία Μέρκελ και Ολάντ

Παρόλα αυτά Μέρκελ, Ολάντ και ΔΝΤ δεν εμπιστεύονται τον Γιούνκερ σε όλη τη γραμμή. Η ανησυχία τους εδράζεται στο ότι ο Γιούνκερ μπορεί να φανεί ενδοτικός απέναντι στον Τσίπρα και έτσι να παρακάμψει τα προβλεπόμενα στο ευρωπαϊκό νομοθετικό οικοδόμημα δημιουργώντας καταστροφικό προηγούμενο για άλλες χώρες με χρέη.

Στο Βερολίνο θεωρούν ότι ενίοτε υπερβαίνει το ανεκτό όριο. Το συμπέρασμά είναι ότι οι Έλληνες έχουν πληρώσει ήδη ένα μεγάλο τίμημα. Η παραδοχή δεν έκανε τις διαπραγματεύσεις της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες πιο εύκολες.

Αναμένεται στο τραπέζι να πέσουν κι άλλα σχέδια και η επόμενη συνάντηση βρίσκεται σε φάση προγραμματισμού – πάλι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: SZ / Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης