Ο λόγος που κάνουμε το εμβόλιο δεν είναι μόνο προσωπικός. Είναι και συλλογικός και κοινωνικός, είπε σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στη δήλωσή του περί ευχέρειας απόλυσης όποιου υπαλλήλου δεν έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο και καμία πρόθεση να νομοθετήσει και να βάλει άρθρο σε κάποιο νόμο για απόλυση ανθρώπων που δεν εμβολιάστηκαν. Όμως στην υπάρχουσα νομοθεσία, στην κείμενη νομοθεσία, υπάρχει διάταξη για απόλυση υπαλλήλου που θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί είναι καλό στη ζωή να ξέρεις ότι έχεις και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Εάν δεν επιτύχουμε τη συλλογική ανοσία και έχουμε τέταρτο κύμα τον χειμώνα, η Ελλάδα θα καταστραφεί και είναι κρίμα να γίνει αυτό, ενώ βγαίνουμε από την κρίση και έχουμε μπροστά μας λαμπρά χρόνια για την οικονομία. Να αφήσουμε την Ελλάδα να καταστραφεί, οι επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν, οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους… Να αφήσουμε αυτό να γίνει επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν μία άποψη, εμένα με ξεπερνά»,είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «μας έχουν ενημερώσει οι επιστήμονες ότι, εάν δεν φθάσουμε το τείχος ανοσίας, ανεβάζουν τα όρια τώρα, και για αυτό πρέπει το 75-80% του πληθυσμού να εμβολιαστεί μέχρι τον χειμώνα, αλλιώς κινδυνεύουμε να μιλάμε πάλι τον χειμώνα για τα μέτρα που θα πάρουμε για τις κλειστές επιχειρήσεις», συμπληρώνοντας ότι «ο λόγος που κάνουμε το εμβόλιο δεν είναι μόνο προσωπικός. Είναι και εθνικός και συλλογικός και κοινωνικός. Το κάνουμε και για τον διπλανό μας και για να μείνει ανοιχτό το εστιατόριο της γειτονιάς και το μαγαζί με τα ρούχα. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους όλους να κάνουν το εμβόλιο».

«Ο φόβος που αισθάνονται όλοι για το εμβόλιο είναι ανθρώπινος. Κι εγώ προσωπικά τον είχα, αφού βάζεις κάτι καινούριο στο σώμα σου. Αλλά το να μην κάνεις το εμβόλιο είναι αντικοινωνική συμπεριφορά» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πανηγύρια από τον Ιούλιο

«Θα βγάλουμε αυτήν την εβδομάδα Δελτίο Τύπου με τις περιφερειακές ενότητες που είναι ήδη στο 50%+1 ή είναι κοντά σε αυτό το επίπεδο (ενν.: του εμβολιασμού του πληθυσμού τους), για να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι (ενν.: να εμβολιαστούν)», αναφέροντας ότι «ακόμη και από τον Ιούλιο θα γίνουν πανηγύρια σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες», ενώ προσέθεσε ότι οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στα πανηγύρια έχουν υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα από το lockdown.

Ακόμα ο υπουργός είπε ότι αυτήν την εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις και για τους παιδότοπους, μόλις τελειώσει η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Για τα self tests και τη διανομή τους

Για τα self tests ανέφερε ότι αναμένονται αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το κατά πόσον θα παραμείνει υποχρέωση όσων έχουν εμβολιαστεί πλήρως η διενέργειά τους και η δήλωσή τους, λέγοντας πως εκτιμά ότι «το πολύ μέχρι την 1η Ιουλίου κάποιοι καινούριοι κανόνες θα έχουν θεσπιστεί».

«Θέλω να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους φαρμακοποιούς της χώρας για τη βοήθειά τους αυτόν τον μήνα με τα self tests, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτό για τη διεκδίκηση κλαδικών αιτημάτων που υπήρχαν πριν από την πανδημία» ανέφερε σχετικά με τις αντιδράσεις φαρμακοποιών για τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η διάθεσή τους από τα φαρμακεία και κάλεσε τους φαρμακοποιούς «να επικρατήσει η λογική», αλλά προσέθεσε ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη διάθεσή τους», χωρίς πάντως επισήμως να αποκαλύψει αν τα self tests θα γίνονται από τα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα ή άλλες επιχειρήσεις.

Για τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro

«Είναι μια εξαιρετικά προκλητική συμπεριφορά προς το σύνολο του Ελληνικού Λαού. Εγώ προσωπικά όταν το βλέπω (σημ: τη φανέλα των παικτών με αναγραφή μόνο της λέξης «Μακεδονία»), μου έρχεται να σπάσω την τηλεόραση. Οι ισχυρισμοί τους είναι αβάσιμοι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής της συμφωνίας δείχνει και τα προβλήματα της Συμφωνίας. Εγώ τηρώ τη Συμφωνία, παρά τις διαφωνίες, αλλά δεν θέλω να με πιάνουν κορόιδο. Προφανώς μας δουλεύουν κανονικότητα, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, μη νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Για το σποτ και το συνέδριο για τη γονιμότητα

Για τον σάλο που ξέσπασε λόγω του σποτ προβολής συνεδρίου για την γονιμότητα, που αναβλήθηκε, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν ένας εκ των ομιλητών του νομοσχεδίου, ανέφερε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ότι «το σποτ ήταν απαράδεκτο και προκλητικό και δημιουργούσε αντιδράσεις και όλα αυτά. Αλλά το θέμα ως θέμα, το δημογραφικό, μας απασχολεί στην Ελλάδα. Δεν σημαίνει ότι, επειδή μια οργανωτική επιτροπή έκανε ένα απαράδεκτο σποτ, δεν θα μας απασχολεί το δημογραφικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ και πρέπει να βρούμε λύση για αυτό».

Όπως συμπλήρωσε, «όταν μου ζητήθηκε, είπα ότι θα πάω να μιλήσω, γιατί θεωρώ το δημογραφικό το υπ΄ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα στη χώρα. Η βασική ιδεολογική διαφορά μεταξύ δεξιών και αριστερών είναι αυτή: ότι οι αριστεροί λέτε ότι το δημογραφικό θα αντιμετωπιστεί από τους μετανάστες που είναι στην Ελλάδα και θέλουν να ανοίξουμε τα σύνορα, ενώ οι δεξιοί λένε ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις οικογένειες για να κάνουν παιδιά. Η πρώτη σοβαρή κυβέρνηση που έδωσε σοβαρά κίνητρα στην οικογένεια να κάνει παιδιά ήταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τότε ήταν και ο μακαριστός Χριστόδουλος, που είχε δώσει το επίδομα σε οικογένειες στη Θράκη και τότε ήταν που άρχισαν να αυξάνονται οι γεννήσεις. Πρέπει να στηριχθούν οι οικογένειες, η κυβέρνησή μας και κάθεκΚυβέρνηση πρέπει να στηρίζει τις οικογένειες να κάνουν παιδιά».

Όπως είπε, δεν ακύρωσε τη συμμετοχή του από την Κυριακή, όπως δεν το έκαναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και άλλοι ομιλητές, καθώς, όπως ανέφερε, είχε επικοινωνία με την οργανωτική επιτροπή και διαβεβαίωση ότι το συνέδριο θα αναβληθεί.

Αναφορικά με την τεχνητή γονιμοποίηση, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει αρκετές δαπάνες και για την εξωσωματική γονιμοποίηση και για τη γέννα. Εάν με ρωτάτε, η πολιτική άποψή μου είναι πως το κράτος μας θα πρέπει να κόβει από αλλού και να δίνει οικονομικά κίνητρα στα ζευγάρια ώστε να κάνουν παιδιά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης