Τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της για τον πρωτογενή τομέα.

«Επτά μήνες αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες», είπε η κυρία Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας, και για τη μείωση του κόστους παραγωγής και κυρίως του κόστους ενέργειας, ρωτώντας: «Θα υλοποιήσετε επιτέλους κύριοι της κυβέρνησης την κάρτα αγροτικού πετρελαίου που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής»;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ειδικά μέτρα για τα εθνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τα γαλακτοκομικά και άλλα. Μιλώντας ειδικότερα για «τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τους ελαιοπαραγωγούς» είπε – μεταξύ άλλων – ότι (οι παραγωγοί) αντιμετωπίζουν «μείωση της παραγωγής, υποβάθμιση της ποιότητας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και εξευτελιστικές τιμές λόγω των αδασμολόγητων εισαγωγών της Ε.Ε. από τρίτες χώρες που υπέγραψαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ». Μιλώντας, μάλιστα, για «τις εναρμονισμένες πρακτικές στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης (που) εντείνουν το πρόβλημα» σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί σε αυτό το κρίσιμο θέμα να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Εδώ που το σκέφτομαι, καλύτερα, τη λέξη “μπάλα” να μην την αναφέρουμε στην αίθουσα, είναι καυτή πατάτα» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κα Γεννηματά πρότεινε ουσιαστικές αποζημιώσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος και την στήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσα από τη σχετική προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την εξασφάλιση πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων, μέσα από την ενεργοποίηση του Κανονισμού de Minimis και απαλλαγή των ελαιοπαραγωγών, για 2 τουλάχιστον χρόνια, από τις εισφορές για την δακοκτονία.

Για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου θα αποφασισθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, και για τις διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ, είπε ότι “το θέμα είναι εθνικό. Φοβάμαι πώς και εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει απροετοίμαστος και χωρίς καμία συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το συνηθίζει, νομίζει ότι είναι ένδειξη δύναμης, να προχωράει μόνος του αλλά τα κάνει μπάχαλο” υποστήριξε η κυρία Γεννηματά. Τόνισε, μάλιστα, ότι “επιβάλλεται αλλαγή πορείας. Αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τον Έλληνα αγρότη. Οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί, οι αγρότες, πρέπει να ενισχυθούν ουσιαστικά για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των αλλαγών στην παραγωγή και στην προσαρμογή στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αλλιώς θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια και η παραγωγή μας θα περάσει στις μεγάλες ιδιοκτησίες και στα ξένα χέρια” προειδοποίησε η κυρία Γεννηματά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης