«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV.

«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα» πρόσθεσε ο Λεμέρ. «Είναι το μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα που διακυβεύεται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες» επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) και η (Γερμανίδα) καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχουν σταματήσει να μάχονται ώστε να γίνει κατανοητό το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων» εξήγησε ο Λεμέρ.

Αναφερόμενος στις «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία) ο Γάλλος υπουργός ευχήθηκε «αυτές οι χώρες να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον το οποίο είναι να έχουμε δικές μας τεχνολογίες, τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τη δική μας τεχνολογία για αυτόνομα οχήματα».

«Αν δεν βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την οικονομική κρίση συσπειρώνοντας τις δυνάμεις μας, έχοντας αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν στις οικονομίες μας να επανεκκινήσουν, θα καθυστερήσουμε τόσο πολύ που δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε ποτέ το κενό» προειδοποίησε ο Λεμέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι «φειδωλές» χώρες και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισ.

Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να πέσουν έως στα 400 δισ., ποσό που οι «φειδωλές» χώρες εξακολουθούν να θεωρούν πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει σήμερα το ποσό των επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 390 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης