Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας εορτάζεται υπό το βάρος του πρόσφατου ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ και την άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού κόλπου» τόνισε σε μήνυμά του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2017.

Το κεντρικό θέμα της αφορά στη διασύνδεση των πλοίων, των λιμανιών και των ανθρώπων και καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον, μετά το πρόσφατο ναυάγιο και τις τραγικές επιπτώσεις του, τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον της Αττικής όσο και για τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει άμεσα ή έμμεσα τη ζωή τους μ’ αυτό, επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ζητήματα που αφορούν στη διασύνδεση των πλοίων, των λιμανιών και των ανθρώπων, κυρίως αυτή την περίοδο όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή στρατηγική, πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από μέρους της πολιτείας, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας» τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, για να ανταποκριθεί η ελληνική ναυτιλία στους τέσσερις άξονες της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής στρατηγικής, όπου εστιάζουν στην ανάδειξη της ναυτιλίας ως βιώσιμης λύσης μεταφορών, στην προώθηση της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, στην ευρωπαϊκή ηγεσία για μια παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα και την προώθηση της διά βίου επαγγελματικής σταδιοδρομίας στη ναυτιλία, θα πρέπει:

  • να δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις τόσο για την προσαρμογή των ελληνικών πλοίων στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά το 2020 με την υιοθέτηση της αλλαγής καυσίμου όσο και για την αντιμετώπιση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας των νέων πλοίων
  • να εκσυγχρονιστούν οι λιμενικές υποδομές της χώρας ώστε να βελτιωθούν οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, να δοθούν κίνητρα για τη δρομολόγηση νεότευκτων πλοίων στις άγονες γραμμές και να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των μικρών και απομακρυσμένων νησιών
  • να δοθούν περισσότεροι πόροι για τη ναυτική εκπαίδευση, να καλυφθεί η έλλειψη σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και να εκσυγχρονιστούν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα
  • να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για την εξασφάλιση ασφαλών θαλάσσιων μεταφορών και την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων και προδιαγραφών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

«Αναμφίβολα, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και θεμελιώδη πυλώνα για την ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας. Διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα, η ελληνική ναυτιλία προσφέρει ανεκτίμητης αξίας πόρους στην εθνική οικονομία, συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών της χώρας και αποτελεί τον πιο ανταγωνιστικό και εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για τον λόγο αυτόν νιώθω την υποχρέωση να συγχαρώ όλους τους φορείς της ελληνικής ναυτιλίας, που διακρίνονται καθημερινά για τις επιδόσεις τους και που διαχρονικά συμβάλλουν, ώστε η Ελλάδα να κατέχει το υψηλότερο βάθρο στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα. Τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια και είμαι βέβαιος ότι χάριν στις προσπάθειές τους το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας θα είναι για πολλά χρόνια ελπιδοφόρο και ευοίωνο» κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης