Γ. Μουζάλας: «Αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, θα είμαστε όπως το περασμένο καλοκαίρι»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 04:13
Γ. Μουζάλας: «Αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, θα είμαστε όπως το περασμένο καλοκαίρι»
Την προειδοποίηση οτι τα νησιά θα επιστρέψουν στην κατάσταση του περασμένου καλοκαιριού αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, απηύθυνε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση που εκδηλώνει μερίδα των νησιωτών απέναντι στους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αποδίδοντας τις αντιδράσεις αυτές στην απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων του προβλήματος εκ μέρους τοπικών παραγόντων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να οδηγείται η συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού σε αντιδράσεις που προσομοιάζουν στις λογικές της Χρυσής Αυγής.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν προβλέπει μεταφορά των hot spot στην ενδοχώρα και πως μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης, πιθανόν να οδηγούσε σε κατάρρευση της συμφωνίας.

«Ο φόβος μας είναι πως αν πέσει η συμφωνία, θα γίνουμε όπως πέρσι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει κύριο αίτημα, να μεταφέρουμε κόσμο απ' τα νησιά στην ενδοχώρα σε κλειστά κέντρα χωρίς να παραβούμε τη συμφωνία. Έντεκα ταξίδια στην Ευρώπη έχω κάνει - και δύο στην Τουρκία. Δεν μπορεί να λέει κανείς πως τα φανταζόμαστε. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο ευρωπαίος Επίτροπος, έγραψε άρθρο στα “Νέα”. Να πάρουν θέση όλοι» ζήτησε ο κ. Μουζάλας.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε την θέση της κυβέρνησης να συγκροτηθεί μία τρίτη μονάδα φύλαξης στη Χίο, “ενός χώρου ασφάλειας, χώρου κράτησης εκείνων που κάνουν τα επεισόδια” - κάτι στο οποίο ωστόσο, όπως σημείωσε, αντιτίθεται ο δήμος Χίου, η Εκκλησία, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ είναι αντίθετες στα κλειστά κέντρα, την ώρα που η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τα κλειστά κέντρα. Πολύ γνωστοί παράγοντες προωθούν αυτήν την άποψη. Κάποιοι έχουν υποκύψει στο φόβο και στον λαϊκισμό» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Στην παρατήρηση δε, ότι ο αν. τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, Χαρ. Αθανασίου υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν είναι δεσμευμένη από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας να κάνει ταυτοποίηση στα νησιά, ο κ. Μουζάλας απάντησε: “Όποιας τα λέει αυτά λέει ψέματα – και ο κ. Αθανασίου είναι σε θέση να το ξέρει. Σας καταθέτω τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Την απάντηση της Τουρκίας στην προσπάθειά μας να μεταφέρουμε κόσμο στην ενδοχώρα. Τις οδηγίες της Ε.Ε. που λένε πως οι πρόσφυγες πρέπει να μένουν στα νησιά.”

Στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα βοηθούσε και στην αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως γίνεται κατάχρηση της διαδικασίας, καθώς «όποιος έρχεται, αιτείται άσυλο. Έχουμε 13000 αιτήσεις ασύλου στα νησιά, 50.000 αιτήσεις στην ενδοχώρα και κάνουν και προσφυγή. 'Εχουμε μία νέα υπηρεσία ασύλου που έχει 3 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, όταν στη Γαλλία και στη Γερμανία οι αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν 50 χρόνια ζωής. Από 200 άτομα φτάσαμε να την στελεχώνουν 700. Δεν ισχυρίζομαι πως η υπηρεσία ασύλου μας λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν μπορεί όμως να κάνουμε 2000 προσλήψεις αυτή τη στιγμή. Ο μηχανισμός θα καταπέσει».

Σχετικά με το πρόσφατο δυστύχημα στη Μόρια, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε παλαιότερες δηλώσεις του: “Είπα πως αυτό που συνέβη στη Μόρια ήταν τυχαίο γεγονός. Μία γυναίκα εκεί που μαγείρευε, έσκασε το γκαζάκι. Αλλά ακριβώς επειδή συνέβη εκεί, παύει να είναι τυχαίο γεγονός και είναι γεγονός ευθύνης για να βελτιώσουμε τις συνθήκες”.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που σημειώνονται στην ενδοχώρα (Θέρμη, Κιλκίς κ.ά.) για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων και την έλλειψη εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, ο υπουργός τις απέδωσε, είτε σε λάθος εντυπώσεις, είτε “στο γνωστό τρυκ, ότι επικαλούμαστε τις κακές συνθήκες για να μην δεχθούμε τους πρόσφυγες”.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρενέβη ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος υπερασπίστηκε τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης:

“Αν η απομόνωση και σύλληψη των παραβατικών στοιχείων γινόταν τον καιρό που έπρεπε, αν είχαν συλληφθεί εκείνοι που έβαλαν φωτιά, αυτά τα πράγματα (σ.σ. οι επιθέσεις εναντίον των προσφυγικών καταυλισμών στη Μόρια) δεν θα είχαν συμβεί. Οι Χιώτες με μεγάλο ρεαλισμό είδαμε απ' την αρχή την κατάσταση και δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξε όλη η κοινωνία. Διαπιστώσαμε ωστόσο, πως όλες οι προσπάθειες του δήμου, μέχρι στιγμής δεν έχουν τύχει αυτής της διοικητικής μέριμνας που χρειάζεται για να στηριχθούν πραγματικά", είπε ο κ. Βουρνούς και συνέχισε:

"Ούτε η υπηρεσία ασύλου λειτούργησε τον καιρό που έπρεπε, ούτε η Αστυνομία. Όταν έχεις ανθρώπους που τους έχουν κλέψει δύο και τρεις φορές το σπίτι, από μία μικρή μερίδα παραβατικών, εκεί ο Χιώτης δημότης χάνει την εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να πιστέψει πως η τρίτη δομή θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα”.

“Ο δήμαρχος δεν λέει αλήθειες” απάντησε ο Γ. Μουζάλας. “Δεν έχει καμία πρόταση εκτός ίσως απ' το να πέσει η κυβέρνηση” σχολίασε, κατηγορώντας τον δήμαρχο Χίου ότι επιμένει να μην αναγνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και τις επιστολές που έχει δεχθεί το υπουργείο του ενάντια στην μετακίνηση των χοτ σποτ στην ενδοχώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 04:15