«Στρατηγικά ορθή» χαρακτήρισε, κατ’ αρχήν, «την ελληνογαλλική προσέγγιση σε αμυντικά θέματα» ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές ενστάσεις ως προς την ουσία του περιεχομένου της.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διορθώσεις στα δύο επίμαχα άρθρα 2 και 18, τα οποία, όπως είπε, «αφήνουν εκτός πρόβλεψης της συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πατριωτική δύναμη, προσεγγίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι μικροκομματικά, όπως έκανε η Ν.Δ. με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ζητώντας ταυτόχρονα δύο συγκεκριμένες αλλαγές: Πρώτον, να υπάρξει να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από τη Γαλλία σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεύτερον, να υπάρξει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρες απειλές και κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «οι παλινωδίες Μητσοτάκη φουσκώνουν απαράδεκτα τον λογαριασμό των εξοπλισμών, φτάνοντάς τους σε δυσβάσταχτα ύψη».

«Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελούν επί της αρχής στρατηγικά ορθή επιλογή που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη Συμφωνία διαπραγματευόμαστε και εμείς. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης είχε απορρίψει τον Ιούλιο του 2015 τις φρεγάτες ως πολύ ακριβές, για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Υποστήριξε ακόμα ότι «έχει παραμεληθεί η εθνική αμυντική βιομηχανία και στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία μέριμνα επ’ αυτού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, γιατί δεν μπόρεσε να ανατρέψει την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ανακοινώσεις υπουργών της ότι το όριο είναι τα 6 μίλια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης