Γ. Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 14:25
Γ. Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

«Ένα από τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας είναι ότι επιδιώκει πάντοτε την ειρήνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στους νέους διπλωμάτες στην τελετή αποφοίτησης της ΚΔ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα πρωταγωνιστήσετε σε αυτόν τον ωραίο αγώνα και σε μια εποχή που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για τη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος εξηγώντας ότι «βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων όπως η πολυμέρεια, όπως ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα, αμφισβητούνται». «Από την ασφάλεια του διπολικού ή του μονοπολικού κόσμου έχουμε περάσει σε μια σημαντική ρευστότητα των διεθνών πραγμάτων όπου η χώρα μας ως μέλος της ενωμένης Ευρώπης θέλει να πρωταγωνιστήσει με ένα θετικό και δημιουργικό ρόλο» πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουμε στη γειτονιά μας διευκρίνισε πως «η εξωτερική πολιτική μας τα προβλήματα αυτά τα μετατρέπει σε ευκαιρίες ώστε να προβάλλεται ο θετικός δημιουργικός ρόλος της χώρας μας».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο ρόλος της χώρας μας δεν συνίσταται στο να είναι μόνο μια σταθερή δημοκρατία αλλά στο να εξάγει τη σταθερότητα αυτή. «Και ακριβώς αυτός ο ρόλος της Ελλάδας που δεν αφορά μόνο τα δικά της εθνικά συμφέροντα- πρώτα και κύρια αυτά- αλλά και τη γενικότερη πορεία της ενωμένης Ευρώπης, στον κόσμο αναγνωρίζεται από όλους τους παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής» είπε.

«Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναβαθμισμένο το κύρος της χώρας μας. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν σε αυτό το επίπεδο οι σχέσεις μας με τους μεγάλους παίκτες των διεθνών πολιτικών πραγμάτων» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος συνεχάρη τους νέους ακολούθους πρεσβείας αναφέροντας: «Σε αυτό το σκηνικό θα συνεισφέρετε και εσείς, θα δείτε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένας χώρος που θα μπορέσει τις ικανότητες που όλοι έχετε να τις ανυψώσει στον ανώτερο δυνατό βαθμό και είμαι βέβαιος ότι και εσείς θα κάνετε ό,τι μπορείτε, θα δώσετε όλες τις δυνάμεις σε αυτόν τον ευγενικό σκοπό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 14:25