Την ανάγκη κοινωνικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ως τη μόνη οδό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, υπογράμμισε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε, δεν απαιτείται απλώς αποτελεσματική εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων αλλά και ο κοινωνικός επαναπροσανατολισμός της οικονομικής διακυβέρνησης με δεσμευτικούς δείκτες για την φτώχεια, την ανεργία και τις ανισότητες στο Οικονομικό Εξάμηνο της ΕΕ. «Προϋπόθεση για το μέλλον της ΕΕ η υπέρβαση της ασυμμετρίας μεταξύ κοινωνικής προστασίας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, οικονομικής και κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική την ενεργοποίηση της ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας (PESCO), γιατί προωθεί την αυτονομία της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και τον ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου παίκτη. Παράλληλα, ανέδειξε, την ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας διαχείρισης κρίσεων σε μη στρατιωτικούς τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, η φύλαξη συνόρων και η θαλάσσια ασφάλεια.

Αναφερόμενος στη μετανάστευση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι η αύξηση των ροών στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει εποχικό χαρακτήρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό και όχι ως πρόβλημα των κρατών-μελών που επηρεάζονται άμεσα. Τούτο απαιτεί, όπως διευκρίνισε, όχι μόνον την πιστή εφαρμογή όσων αποφάσεων προώθησης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχουν ήδη ληφθεί αλλά και μια νέα πολιτική ασύλου που να κατανέμει δίκαια τα βάρη των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Ως προς τη διαδικασία του BREXIT, συνεχάρη την διαπραγματευτική ομάδα για την πρόοδο και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ανάλογες, διαφανείς και αποτελεσματικές λύσεις, στην προσπάθεια για τη νέα εταιρική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του άτυπου γεύματος για τα θέματα της διεύρυνσης, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ανάλογα με την πρόοδο που έχουν επιδείξει στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με αυτονόητη προϋπόθεση το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, τελευταία για το 2017, εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ των 27, που θα πραγματοποιηθεί την τρέχουσα εβδομάδα, στις 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης