Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα το πρωί, στις 10.30, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των πιέσεων που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές για περισσότερη σαφήνεια και νέα μέτρα.

Τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα για την Αθήνα, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αγροτικές κινητοποιήσεις, αξιολόγηση και προσφυγικό βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Το στίγμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών έδωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής πως «σε περίπτωση που η αξιολόγηση πάει Μάιο – Ιούνιο, καήκαμε». Τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα για την Αθήνα, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η κυβέρνηση (όσον αφορά στη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ) διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι πρόωρες εκλογές αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός», ωστόσο τα σενάρια προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, την ώρα που οι ΑΝΕΛ (διά στόματος Πάνου Καμμένου) «απειλούν» τους δανειστές με… εκλογές.

Η κατάσταση, πάντως, όσον αφορά στο αγροτικό παραμένει αδιέξοδη, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να στέλνει το μήνυμα ότι «είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο, αλλά όχι από μηδενική βάση» και την αστυνομία να στήνει τα δικά της… μπλόκα (κατόπιν εντολής από το Μέγαρο Μαξίμου) στο λιμάνι του Πειραιά και στις εισόδους της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποφευχθεί η… κάθοδος των τρακτέρ στη Βουλή.

Το σενάριο των κοινών περιπολιών τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διαβεβαιώνει ότι τα hot spots θα είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σύντομα στη λήψη ριζικών μέτρων που αντιτίθενται στις ευρωπαϊκές συνθήκες και στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (επιβολή ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα).

​Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πίσω από την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο υπό τον μανδύα της Βορειοατλαντικής ΣυμμαχίαςΕπιπλέον, προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, βλέποντας πίσω από αυτήν την κίνηση το σενάριο των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο υπό τον μανδύα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και της είπε ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση μετά την άκαρπη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης