Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Δημήτρης Πανόπουλος

Η λογική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» επικρατεί στους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών, σε ότι αφορά την φορολόγηση των ελλήνων πολιτών και των ελλήνων πολιτικών.

Την ώρα που το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έγινε η αιτία –λόγω των σκληρών φορολογικών μέτρων- ο απλός λαός να «χάσει τον ύπνο του», οι εκπρόσωποι του στο κοινοβούλιο απολαμβάνουν μια ιδιότυπη και –κατά πολλούς- προκλητική φορολογική ασυλία, καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η φορολογική κλίμακα που υπάγονται τα εισοδήματά τους από τις βουλευτικές αποζημιώσεις που λαμβάνουν δεν ξεπερνά το 30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης προβλέπεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με ανώτερο φορολογικό συντελεστή 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Χαμένοι της νέας φορολογικής κλίμακας είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι άγαμοι – έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ. Οι έγγαμοι με ένα παιδί θα έχουν επιβαρύνσεις σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους είναι πάνω από 23.000 ευρώ, ενώ οι οικογένειες με δύο παιδιά θα επιβαρυνθούν με νέους φόρους εφόσον το εισόδημά τους ξεπερνά τις 22.000 ευρώ. Αντίστοιχα οι επιβαρύνσεις για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα άνω των 21.000 ευρώ.

Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 και άνω ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τους συντελεστές αυτούς η φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων αφορούσε 2.600 φορολογούμενους που δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% στο υπερβάλλον.

Τελείως διαφορετική είναι ωστόσο η φορολογική «μεταχείριση» που έχουν οι πολιτικοί. Σύμφωνα με τα πόθεν έσχες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και με έναν πολύ απλό υπολογισμό, μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ιδιότυπη ασυλία την οποία απολαμβάνουν καθώς φορολογούνται μόνο για ένα μέρος των εσόδων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος στη λίστας με τα πόθεν έσχες των πολιτικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει συνολικό εισόδημα 86. 928 ευρώ από τα οποία φορολογούνται μόνο τα 26.366 ευρώ, δηλαδή το 30% των ετήσιων εσόδων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους έλληνες πολιτικούς.

Η zougla.gr σας παρουσιάζει μερικές από τις προκλητικές περιπτώσεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης