Όσο περισσότερο διαρκέσει η υγειονομική κρίση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η υποτίμηση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης.

Οι πολίτες μπορεί και πρέπει να μένουν στο σπίτι λέει ο κ. Φίλης, «έχοντας όμως επίγνωση ότι ο λύκος στη αναμπουμπούλα χαίρεται και επιχειρεί ξεκινώντας από τα εργασιακά να βάλλει τα δικαιώματά τους στο ράφι. Την ίδια στιγμή τα δώρα προς τους “κολλητούς και ημετέρους” δίνουν και παίρνουν κάνοντας την κρίση ευκαιρία (τους)», λέει ο κ. Φίλης και σημειώνει: «Διπλασιασμός ενοικίασης των ΜΕΘ, 30 εκατομμύρια ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα, την ώρα που με ΠΝΠ μπορούν να μειώνονται κατά 50% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Χάρισμα 11+21 εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικές και καναλάρχες. Πρωτοφανής ανοχή και ενθάρρυνση της αισχροκέρδειας με αυξήσεις μέχρι 3000% σε είδη πρώτης ανάγκης και σε σκευάσματα για τον κορωνοϊό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φίλης αναγνωρίζει ότι «η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης και με μοναδική αντίδραση εκείνη της Εκκλησίας πήρε εγκαίρως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης», ωστόσο προσθέτει ότι «έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας καθώς μας περιμένει μία μεγάλη οικονομική κρίση». Υποστηρίζει ότι το καθεστώς εκτάκτων μέτρων εάν παραταθεί και πολύ περισσότερο αν ενισχυθεί με εμπλοκή του στρατού μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες «συνταγματικού μιθριδατισμού». Αναφέρει ακόμη ότι οι πρόωρες εκλογές που κάποιοι παροτρύνουν τον πρωθυπουργό, συνιστούν «τυχοδιωκτισμό και ως τέτοιος θα εκληφθεί από τους πολίτες που θα δώσουν αποφασιστική απάντηση σε τέτοιου είδους ανευθυνότητες».

 Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «προτείνουμε ένα πρόγραμμα με εμπροσθοβαρή μέτρα συνολικού ύψους 15% του ΑΕΠ όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Χρειάζεται τώρα η μέγιστη δυνατή ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να αποφευχθεί η καταστροφή». Προσθέτει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στάση υπεύθυνης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Δεν πλειοδοτεί σε κανένα επίπεδο, ούτε σε αυτό της αποζημίωσης του μισθού των βουλευτών. Εμείς δεν θα πάρουμε από τον κ. Μητσοτάκη την σκυτάλη μιας μαραθώνιας αντιπολιτευτικής αθλιότητας, που ακολούθησε την διαδρομή, Μάνδρα, Μάτι, Μακεδονία με διαρκή σύνδεση και χορηγό τη διακαναλική ολιγαρχία».

Για τον τομέα ευθύνης του αναφέρει: «Η πολυδιαφημισμένη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με απαραίτητο υποστηρικτικό μαϊντανό μία μεγάλη ιδιωτική εταιρεία του εξωτερικού, δεν είναι τίποτε άλλο μέχρι στιγμής από μία εξ ανάγκης προχειροσχεδιασμένη τηλε-εκπαίδευση, βασισμένη σε ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο που “σέρνεται” και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ε.Ε. λέει ότι «η Ε.Ε. έχει μπει στον αναπνευστήρα» και προσθέτει ότι η μέχρι τώρα στάση της Γερμανίας και του περίγυρού της απέναντι στο δράμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, προξενεί ένα βαθύ ψυχολογικό ρήγμα. Σημειώνει ότι το αίτημα για ευρω-ομόλογο που υπογράφουν εννέα ηγέτες της Ε.Ε., δηλαδή για αμοιβαιοποίηση του χρέους, επαναφέρει με μεγαλύτερη ορμή την συζήτηση για ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Οι εννέα ηγέτες, που αντιπροσωπεύουν το 60 του ΑΕΠ της Ε.Ε. καλούν την κ. Μέρκελ να υποχωρήσει, λέει ο κ. Φίλης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης