Αύξηση των δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για καλύτερη προστασία των συνόρων της Συμμαχίας από τις παγκόσμιες απειλές και ανάπτυξη ενός δεύτερου πλάνου δράσης για αυτόνομη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μέσα από τη ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου ήταν τα δύο βασικά μηνύματα της Ευρωβουλευτή κας Εύας Καϊλή σε χθεσινή εκδήλωση στη Χάγη. 

Πιο συγκεκριμένα, η κα Καϊλή, με την ιδιότητα της Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (DNAT), ανοίγοντας εχθές τη διάλεξη που διοργάνωσε το Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολλανδία, με αφορμή την 60η Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ του ΝΑΤΟ που λαμβάνει χώρα στη Χάγη, 21 – 24 Νοεμβρίου, τόνισε ότι «πρέπει να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας ως ΕΕ με το ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη συμμαχία. Έχουμε όμως κοινές αξίες και στόχους που θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτούς, καθώς έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν παγκόσμιες απειλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού». Ως παράδειγμα ανέφερε την ISIS, για την οποία δεν έχει βρεθεί στρατηγική αντιμετώπιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την Ρωσία, που αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης κατά την φετινή Ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυρία Καϊλή αναγνώρισε ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη κατάσταση στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει το θέμα να εξετασθεί και από την πλευρά των χωρών της Ευρώπης που δεν θέλουν ένταση με την Ρωσία, καθώς υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση. Ταυτόχρονα, η Ρωσία – τόνισε η κα Καϊλή – είναι μία γειτονική χώρα, με την οποία πρέπει να έχουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και διπλωματίας.

Είπε, επίσης, ότι μπορεί να εξηγηθούν οι πρώτες κυρώσεις καθώς δεν γνώριζε κανείς το μέγεθος της επιθετικότητας, αλλά εμείς πρέπει να φροντίσουμε για την μείωση της έντασης και για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Η κα Καϊλή έκανε ειδική αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμαχίας που δημιουργείται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Στο θέμα αυτό – είπε -θα πρέπει να συντονίσουμε και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ώστε να έχουμε ένα δεύτερο πλάνο δράσης, εάν χρειαστεί αυτόνομα να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Αυτό μπορεί να γίνει από τη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήταν σημαντικό να αναφερθούμε σε αυτό πιο επιτακτικά, αλλά επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολη η θέση των συμμάχων σε αυτό το θέμα. Όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και πρέπει τα σύνορα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να παραμένουν σταθερά. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση της Ετήσιας Συνόδου θα στραφεί γύρω από την αύξηση των δαπανών για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας, καλύπτοντας κάθε χώρα το ελάχιστο όριο του 2% των δαπανών του ΑΕΠ». Η Ελλάδα – είπε η κα Καϊλή – υπερπληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Θα πρέπει και οι άλλες χώρες να συμβάλουν, καθώς η ISIS είναι μία παγκόσμια απειλή που δεν μπορεί να περιορισθεί εντός συνόρων ή να εντοπισθεί εντός μιας γεωγραφικής περιοχής.

Μία άλλη αιτία πολέμου που αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ είναι η διαδικτυακή. Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5, εάν υπάρξει επίθεση στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, είναι μία συζήτηση που μόλις άρχισε, αλλά πρέπει να συντονιστεί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Έχει ξεκινήσει εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των βουλευτών, τα συμπεράσματα της οποίας θα δοθούν και στο ΝΑΤΟ.

«Για μένα που από πριν λίγο ανέλαβα τα καθήκοντα της Επιτροπής, στόχος μου είναι να δείξω ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ειδωθεί ως ένα σύνολο με κοινά σύνορα και θα πρέπει από κοινού με το ΝΑΤΟ να έχει μια πολύ ξεκάθαρη και ξεχωριστή συνεργασία».

Ως προς την αύξηση των δαπανών της Συμμαχίας, διεξοδική αναφορά έγινε από τον κύριο ομιλητή της διάλεξης, γερουσιαστή και πρόεδρο της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, Michael Turner, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη συνδρομή εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στη διεύρυνση της Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση της κας Καϊλή ως προς την τοποθέτηση του Αμερικανού γερουσιαστή ήταν άμεση, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μία συζήτηση που ευτυχώς στην ΕΕ έχει σταματήσει, καθώς δεν έχει αναγνωρισθεί αυτή η ονομασία. «Ωστόσο, ως μέλος της Επιτροπής του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, με την ιδιότητα της βουλευτού, τονίζω ότι είμαι από τη Μακεδονία και αυτό νομίζω ότι έχει γίνει σαφές τουλάχιστον στις κοντινές μας χώρες.  Τα προβλήματα που υπάρχουν με χώρες εκτός συμμαχίας, θα πρέπει να επιλύονται εκτός συμμαχίας, καθώς είναι κρίσιμα. Δεν είναι μόνο πολιτικά και ιστορικά, είναι και οικονομικά. Οφείλουν να σταθούν δίπλα στους συμβατικούς τους συμμάχους και να αντιληφθούν ότι αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ήθελαν να μας δουν δίπλα τους. Δεν μπορεί να αμφισβητεί κανείς το δικαίωμά μας στο βέτο μέχρι να επιλυθεί οριστικά αυτό το θέμα, ώστε όταν λέω ότι είμαι από τη Μακεδονία, να μην διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι», υπογράμμισε η κα Καϊλή.

Διαβάστε ακόμη: “Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης