Την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για την υπόθεση της Novartis ζητεί η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Την ίδια ώρα πάντως η κ. Τουλουπάκη προχωρά στην έβδομη κατά σειρά αρχειοθέτηση. Αυτή τη φορά, με διάταξή της θέτει στο αρχείο τη δικογραφία που αφορά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος ικανό για να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, από την πορεία της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αποστέλλουν και πάλι τη δικογραφία στη Βουλή για το νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, με το αίτημα για την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας. Οι εισαγγελείς διαβιβάζουν στη Βουλή το πόρισμα που συνέταξαν και το οποίο αριθμεί περίπου 200 σελίδες, αξιολογώντας όλο το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν για τον πρώην υπουργό.

Στις εξηγήσεις του πάντως ο κ. Λοβέρδος, έχει αρνηθεί κάθε ποινική εμπλοκή, κάνοντας λόγο για σκευωρία σε βάρος του. Επικαλέστηκε μάλιστα τις επτά μηνύσεις που έχει καταθέσει για την υπόθεση της Novartis, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε  «δυσώδη» , ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του στη Βουλή την άρση της ασυλίας του προκειμένου να φτάσει τελικά στην τακτική Δικαιοσύνη την υπόθεση.

Ο κ. Λοβέρδος βρέθηκε στο «στόχαστρο» της έρευνας μετά τις καταθέσεις προστατευομένων  και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός ελέγχεται  για  την κοστολόγηση τεσσάρων φαρμάκων της Νovartis κατά τη διάρκεια της θητείας του, από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που είχαν αποστείλει στο παρελθόν οι εισαγγελείς  στη Βουλή, τα σκευάσματα αυτά ήταν:

  • Το TASIGNA 200 mg X112, εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ.
  • Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg. Αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ
  • Το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, για το οποίο περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία.

Επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (σ.σ. το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας Novartis (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο, παράλειψη που ωφέλησε την εταιρεία Novartis.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης