Ένα σχεδόν μήνα μετά την απόφαση για ενεργοποίηση του εσωκομματικού μηχανισμού ανάδειξης νέου προέδρου οι διαδικασίες αναλώνονται στα τυπικά, και για την… ταμπακιέρα τίποτα. «Πολλή συζήτηση για τα 2 ευρώ και για τις κάλπες που θα στηθούν, αλλά επί της ουσίας τίποτα. Πολιτικό στίγμα από τους υποψηφίους δεν έχει δοθεί» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ.

«Πολλή συζήτηση για τα 2 ευρώ και για τις κάλπες που θα στηθούν, αλλά επί της ουσίας τίποτα. Πολιτικό στίγμα από τους υποψηφίους δεν έχει δοθεί» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρουΣ’ ένα παραδοσιακά κλειστό κόμμα η διαδικασία των εκλογών έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια και μάλιστα στη χειρότερη περίοδο όπου θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς απαιτείται ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη μέσα στη Βουλή και απήχηση προς την κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα εκκρεμή διαδικαστικά προβλήματα δεν έχουν ακόμα λυθεί, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξέταση θέσεων και απόψεων όσον αφορά την ταυτότητα του κόμματος. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, αισιοδοξώντας να καταλήξει τόσο στον αριθμό των εκλογικών κέντρων που θα στηθούν στην ελληνική επικράτεια όσο και στο πολυσυζητημένο συμβολικό αντίτιμο το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν όσοι πάνε να ψηφίσουν. Το τελευταίο αυτό θέμα αναμένεται να ανεβάσει εκ νέου τους τόνους στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ – που σιγοψιθυρίζεται ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμμένει στη θέση για καταβολή 20 ευρώ από όσους φίλους εγγραφούν στο κόμμα, προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν. Οι συνυποψήφιοί του όμως θεωρούν το ποσό εξωφρενικό, ενώ ειδικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει προτείνει να απαλλαγούν ακόμα και από τα 2 ευρώ οι οικονομικά ασθενέστεροι, ΑμΕΑ, συνταξιούχοι και άνεργοι.

Το ντιμπέιτ

Όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, «με την ανάλωση στα τυπικά δεν παράγεται πολιτική». Σε κάθε περίπτωση, μια ευκαιρία να πάρουν θέση οι υποψήφιοι σε φλέγοντα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα και το χρέος, θα ήταν το ντιμπέιτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ντιμπέιτ θα αποτελούσε μια ευκαιρία για τους υποψηφίους να ασχοληθούν με την… ταμπακιέρα και να τοποθετηθούν σε φλέγοντα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα και το χρέοςΠαρά το γεγονός όμως ότι οι υποψήφιοι κατ’ αρχήν συναινούν, φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, ακόμη και για τυπικά ζητήματα, όπως το πού θα γίνει το εν λόγω ντιμπέιτ. Εκτός από την ΕΡΤ, που απηύθυνε πρόσκληση, ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν επίσης έρθει σε επαφή με τα εσωκομματικά επιτελεία προκειμένου να παρουσιαστεί από τη συχνότητά τους η αναμέτρηση των τεσσάρων.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προτάσσει την ενότητα σε κάθε δημόσια εμφάνισή του και φαίνεται να επιδιώκει επιστροφή στην παραδοσιακή δεξιά σε συνδυασμό με στροφή προς το κέντρο. Στα υπέρ του, με αντίκτυπο μεγάλο στους κλασικούς ψηφοφόρους του κόμματος, είναι ότι παρέλαβε ως μεταβατικός πρόεδρος σχεδόν διαλυμένη την παράταξη, κατάφερε να την ανατάξει, και έχει επικοινωνιακό προβάδισμα χάρη στην κοινοβουλευτική του παρουσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής με «φιλελεύθερη απόχρωση», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Αποκηρύσσει τον νεποτισμό, αν και είναι ο τρίτος της οικογένειας Μητσοτάκη που διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος, προτάσσοντας την αυτόφωτη πορεία του στην πολιτική σκηνή και την εμπειρία από τη θητεία του σε υπουργεία με καυτή ατζέντα.

Η συγκρουσιακή πορεία του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να έχει απήχηση στη νέα γενιά στελεχών. Η δυναμική του κατά την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία αυξάνεται σταδιακά, έχοντας προκαλέσει πονοκέφαλο στις παραδοσιακές φατρίες του κόμματος. Αμφισβητεί δημόσια την παλιά φρουρά, αλλά η αδυναμία του να εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή λόγω της αυτοδιοικητικής του ιδιότητας, από την οποία δεν παραιτήθηκε, τον έχει κάνει στόχο σφοδρών επικρίσεων.

Στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Εκφραστής της λαϊκής δεξιάς του κόμματος, προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του βουλευτές και στελέχη που επικρίνουν τη στροφή Μεϊμαράκη προς το κέντρο.

Οι πλατφόρμες είναι διακριτές και γνωστές. Οι ατζέντες με τις θέσεις και τις απόψεις για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τη χώρα πρέπει να ανοιχτούν δημόσια από τους τέσσερις διεκδικητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης