Κλίμα αισιοδοξίας πρυτάνευσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης την επομένη της κομβικής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Κλίμα αισιοδοξίας πρυτάνευσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης την επομένη της κομβικής συνάντησης με τον πρόεδρο Ταγίπ ΕρντογάνΤόσο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασαν βάσιμες ελπίδες πως βρίσκεται πολύ κοντά η ώρα που θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στρεφόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασε την ελπίδα πως την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Χάλκη θα περάσει το κατώφλι της Σχολής μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να ανακοινωθεί με μια λαμπερή γιορτή η επανέναρξη λειτουργίας του ιστορικού αυτού θεολογικού φυτωρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως η διάχυτη αυτή αισιοδοξία δεν αποτελεί φαντασίωση αλλά είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και διεργασιών, οι οποίες «τρέχουν» αυτήν την περίοδο. Επισημαίνεται πως πριν από λίγους μήνες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ενώ προσφάτως υπήρχε και μία συνάντηση με νόημα στην Άγκυρα, μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια των επίσημων δηλώσεων Τσίπρα – Ερντογάν στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κλείνοντας την ενημέρωση των δημοσιογράφων εμμέσως πλην σαφώς εξάρτησε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης από την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος που θέτει η Τουρκία ως προς τον τρόπο εκλογής – επιλογής των τριών μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Ξεκαθάρισε ο Ταγίπ Ερντογάν πως εάν λυθεί αυτή η διαφορά, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί εδώ και καιρό και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει διασαφηνίσει πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση να εκλέγονται οι τρεις μουφτήδες στη Θράκη απευθείας από ένα εκλεκτορικό σώμα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς επιλογής – εκλογής των τριών μουφτήδων άλλαξε το 1985 επί διακυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, οπότε και επεβλήθη η επιλογή των τριών μουσουλμάνων ιερωμένων από το ελληνικό κράτος.

Όπως τεκμαίρεται και από το ύφος των δηλώσεων Τσίπρα – Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Άγκυρα, τα θρησκευτικά ζητήματα εντάσσονται και αυτά στο πλαίσιο αυτού του ιδιότυπου «οδικού χάρτη» ο οποίος συναποφασίσθηκε από τους δύο ηγέτες και αφορά σε ένα σύνολο ενεργειών και δραστηριοτήτων κατά την επόμενη περίοδο υπό τη μορφή μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης που θα οδηγήσουν τελικά στη διαμόρφωση κλίματος εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης