Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 12:33
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Την πολιτική «απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με ευθύνη της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων» καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ερώτησή που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι: «Το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" στη ΛΑΡΚΟ με έναν ακόμη 55χρονο νεκρό εργάτη στο μεροκάματο από έκρηξη αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαία μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο, ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, ενώ είχε προηγηθεί σειρά άλλων εργατικών ατυχημάτων. Το συνδικάτο με μια σειρά από παρεμβάσεις του είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις κώφευαν.

»Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και παράδοσης της δημόσιας αυτής περιουσίας, απαλλαγμένης από χρέη, σε επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα βάρη στον λαό και στους εργαζόμενους της επιχείρησης με απολύσεις και μειώσεις μισθών. Τώρα η κυβέρνηση προκλητικά επικαλείται τους νεκρούς εργάτες για να επιταχύνει τα σχέδια τριχοτόμησης της επιχείρησης και παράδοσής της στο κεφάλαιο.

»Η διαχρονική πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με στόχο το κλείσιμο, τεμαχισμό και ιδιωτικοποίησή της έχει και τη σφραγίδα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει την επιχείρηση να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ, πλέον των 136 εκατ. ευρώ, ισχυριζόμενη ότι αποτελούν "παράνομες κρατικές ενισχύσεις", ενώ η πλειοψηφία της επιχείρησης ανήκει στο Δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόταση απόρριψης της αναίρεσης της ΛΑΡΚΟ στην εκκρεμή δικαστική απόφαση από τον εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ στις 24-10-2019. Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιείται άλλωστε κι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο ΔΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με απόφαση του Δικαστηρίου από το 2017». 

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η πολιτική της Ε.Ε. :

- έχει συμβάλει στην απαξίωση της επιχείρησης και προδιαγράψει την εγκατάλειψη των μέτρων ασφαλείας που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα;

- οδηγεί τη βιομηχανία στο κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση με την πριμοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια των ομίλων που εποφθαλμιούν, με τους εργαζομένους να χάνουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, 12:35