Σε συνθήκες που επικρατούσαν στο Μάντσεστερ της Αγγλίας κατά την πρώτη φάση του Καπιταλισμού, όταν η κλωστοϋφαντουργία διαδραμάτιζε τον ρόλο της βιομηχανικής ατμομηχανής, μας γυρίζουν οι απαιτήσεις της τρόικα αν και εφόσον οι διαρροές από το Υπουργείο Εργασίας, απηχούν έστω και στο ελάχιστο την αλήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απαίτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ την επιμήκυνση του καθημερινού ωραρίου εργασίας σε 13 ώρες, ανώτατο πλαφόν στην εβδομαδιαία εργασία τις 78 ώρες, εξαήμερη εργασία και περιορισμό των αποζημιώσεων εκ μέρους της εργοδοσίας σε περίπτωση απόλυσης.

Ταυτόχρονα απαίτησαν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη προκειμένου, όπως λένε, να εξοικονομηθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ -ανά έτος- για τα ασφαλιστικά ταμεία, αρνήθηκαν την με νόμο κατοχύρωση του ελάχιστου μισθού στα 586 ευρώ και επέμειναν πως η μόνη πραγματική εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών είναι η οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων.

Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν κατόπιν όλων αυτών των απαιτήσεων, η επίσημη διαρροή από την κυβέρνηση να περιορίζεται στη φράση «η συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση με την τρόικα έγινε σε καλό και παραγωγικό κλίμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν διαρρεύσει από το συγκεκριμένο υπουργείο ο κατάλογος των απαιτήσεων της τρόικα έχει ως εξής:

– Αύξηση του χρόνου εργασίας κατά μία ημέρα χωρίς οκτάωρο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με μόνη δέσμευση ξεκούρασης των εργαζομένων κατά 11 ώρες ημερησίως, επιτρέποντας δηλαδή την εργασία να φτάσει στο ανώτερο στις 13 ώρες την ημέρα και στις 78 την εβδομάδα.

-Μείωση τουλάχιστον στο μισό, του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή του 50% της αποζημίωσης, που σήμερα βρίσκεται στους τέσσερις, πέντε ή και έξι μήνες ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

– Οι δανειστές μας απαίτησαν την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 67, μέτρο που αναμένεται να εξοικονομήσει περί το 1 δισεκατομμύριο στα ταμεία. Μάλιστα η τρόικα απαιτεί να μην υπάρξει καν περίοδος προσαρμογής, που σημαίνει ότι ακόμη και ασφαλισμένοι που περιμένουν να συμπληρώσουν μέσα στο 2013 τα συντάξιμα έτη, θα βρεθούν εντελώς ξαφνικά να πρέπει να δουλέψουν επιπλέον δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου 50 μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.) απέκλεισαν για περίπου μία ώρα την είσοδο του Υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου, αντιδρώντας στα νέα μέτρα. Ανήρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα.  

Η συγκέντρωση των μελών του ΠΑΜΕ είχε ως αποτέλεσμα, η προγραμματισμένη για τις 13.00 το μεσημέρι συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής της τρόικα, κ.κ. Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούν και Μ. Μορς να ξεκινήσει με καθυστέρηση.

Διαβάστε επίσης: Εκ νέου συνάντηση Βρούτση-τροϊκανών, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 21:25

«Μπλόκο» του ΠΑΜΕ στην τρόικα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 13:21

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης