Λεπτομέρειες από το ναυτικό επεισόδιο της σύγκρουσης των δύο φρεγάτων της ελληνικής «Λήμνος» και της τουρκικής «Κεμάλ Ρέις», στις 12 Αυγούστου περιγράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει την τουρκική παραβατικότητα που απειλεί τα  κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του κάνει λόγο  για καθαρή «παραβίαση των κανόνων ναυτιλίας» από την τουρκική φρεγάτα που «υπέστη σοβαρές ζημιές», αλλά όπως σημειώνει, «οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρξει κλιμάκωση, αναγνωρίζοντας ότι το περιστατικό δεν ήταν σκόπιμο».

Στην επιστολή του, όπως αποκαλύπτει ο ANT1, ο  Έλληνας πρωθυπουργός, παραθέτει χρονολογικά  και με στοιχεία όλες τις παράνομες και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο  καταγγέλλοντας  την Άγκυρα ότι με τις πράξεις αυτές απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ειρήνη στην  ευρύτερη περιοχή.

Η επιστολή του Κ. Μητσοτάκη  διαβιβάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών  Νίκο Δένδια στον  Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στην Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα με την παράκληση να την προωθήσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης