«Ανέκδοτα για τους Εβραίους, υποκίνηση σε λιντσάρισμα, θεωρίες συνωμοσίας και ενστικτώδης αντιπάθεια ενάντια στους Γερμανούς και στην τρόικα. Επιλέγοντας τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ως εταίρο της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας φορτώθηκε ένα πρόβλημα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ιταλική La Repubblica, η οποία εξαπολύει επίθεση στον κ. Καμμένο.

«Η απίθανη σύνδεση μεταξύ της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και μιας παράταξης που τάσσεται κατά των μεταναστών, που υποστηρίζει τις καλές σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και που είναι αλλεργική σε ζητήματα όπως τα διαζύγια και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αποτελεί μία μόνο πτυχή του προβλήματος» συνεχίζει η La Repubblica και προσθέτει ότι η άλλη αφορά στον εκρηκτικό χαρακτήρα του προέδρου των ΑΝΕΛ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρθρογράφος της ιταλικής εφημερίδας, σκιαγραφεί το προφίλ του κ. Καμμένου, λέγοντας ότι είναι «φυσικό ταλέντο» στις γκάφες και ότι έχει έναν πληθωρικό τρόπο να εκφράζει τη γνώμη και τα συναισθήματά του. Συνεχίζοντας, η La Pepubblica εκτιμά ότι ένας εταίρος ο οποίος χαρακτηρίζεται από «τα πολλά ντεσιμπέλ όταν μιλάει στην τηλεόραση» καθιστά λίγο πιο «περίπλοκη τη διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος στο εξωτερικό, με τους δανειστές και την τρόικα».

Συνεχίζοντας, το ρεπορτάζ τονίζει ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Πάνος Καμμένος έχει πολιτικό ένστικτο. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το σκεπτικό της προεκλογικής του καμπάνιας στις τελευταίες εκλογές: ένα αδέξιο παιδί που ονομάζεται Αλέξης παίζει με ένα ηλεκτροκίνητο τρένο. Και εξαιτίας του νεανικού ενθουσιασμού το παιδί οδηγεί το τρένο σε εκτροχιασμό. Ωστόσο το ‘παραμύθι’ έχει αίσιο τέλος καθώς ο ίδιος του διδάσκει πώς να το κρατάει στις ράγες. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει ότι ο λόγος τώρα περνάει στην σοφία και την γνώση. Έτσι ένας παλαιότερος και έξυπνος πολιτικός βοηθάει τον Αλέξη να μην εκτροχιάσει το τρένο. Ένα αθώο παιχνίδι».

Εκτενή αναφορά κάνει η La Repubblica στις δηλώσεις του αρχηγού των ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά ότι «οι Εβραίοι στην Ελλάδα απολαμβάνουν μια προνομιακή φορολογική μεταχείριση», δηλώσεις «οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας σε εθνικό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ίδιος, εξάλλου, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συνέπειες των λόγων του. Υπάρχει και χειρότερο. Το 2011 επιτέθηκε στον αδερφό του Γιώργου Παπανδρέου (σ.σ. πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο), Αντρίκου, κατηγορώντας τον ότι ενεπλάκη με τα ασφάλιστρα κινδύνου ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας. Για αυτές τις κατηγορίες καταδικάστηκε να πληρώσει 30.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, με την υποχρέωση να μην ξαναναφέρει το όνομα του Παπανδρέου», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

«Την ώρα που οι υποστηρικτές του κόμματός του αποκαλούνται ‘ψεκασμένοι’ από τον ίδιο – ο οποίος έχει καταρτίσει ολόκληρη ‘διατριβή’ περί συνομωσίας που οδήγησε στην κρίση του ευρώ- ο Καμμένος έχει κατηγορήσει διάφορες κυβερνήσεις ότι ‘ψεκάζουν’ τους πολίτες για να ελέγξουν το μυαλό τους» συνεχίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος επίσης αναφέρεται και στην υπόθεση Πάχτα: Ένα άλλο θύμα των υπερβολών του Καμμένου υπήρξε ο Χρήστος Πάχτας, ο δήμαρχος του Αριστοτέλη. Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τους πολίτες να «λιντσάρουν τον Πάχτα» κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Αυτά είναι «μικροπράγματα συγκριτικά με τις πολύπλοκες σχέσεις του με τη Γερμανία και την Τρόικα. ‘Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουν ποτέ γονατίσει μπροστά τους’ λέει στις μετριοπαθείς δηλώσεις του, ενώ πολλές φορές εκδηλώνει τον ‘φλογερό χαρακτήρα του’… Στην κορυφή της λίστας του είναι το Βερολίνο. Σε παρελθοντικές δηλώσεις του, εν αναμονή της άφιξης του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2013, είχα χαρακτηρίσει τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε ως ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο- Κάποιος πρέπει να το υπενθυμίσει ότι η Γερμανία μας χρωστά λεφτά από τη ναζιστική κατοχή’ είχε πει».

Ο αρθρογράφος καταλήγει: «Τώρα, χάρη στη συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορεί να του το πει ο ίδιος ευθέως».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης