Αιφνίδια επιδείνωση σημειώθηκε στις σχέσεις μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου και της ελληνικής κυβέρνησης μετά την παρουσία του ιεράρχη στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ελπιδοφόρος δέχτηκε την πρόσκληση από τις τουρκικές διπλωματικές αρχές για να παραστεί στην τελετή όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θα εγκαινίαζε το επιβλητικό συγκρότημα απέναντι ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, στο Μανχάταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση προκλήθηκε κυρίως από το γεγονός ότι στην τελετή αυτή συμμετείχε και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Τατάρ, με αποτέλεσμα να αντιδράσει αμέσως ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ακύρωσε αμέσως την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Πριν την ακύρωση ο πρόεδρος της Κύπρου, συνομίλησε προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη και την ελληνική διπλωματική αποστολή. Ωστόσο η ελληνική πλευρά μετά από αυτές τις εξελίξεις αποφάσισε τελικά να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ιεράρχη την ερχόμενη Παρασκευή παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε κυκλοφορήσει με ένταση η πληροφορία πως η συνάντηση αυτή θα ακυρωνόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλογίζεται στον ιεράρχη ότι εν γνώση του παρευρέθηκε σε μία εκδήλωση με υψηλό πολιτικό συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν στην οποία συμμετείχε και ο τουρκοκύπριος πολιτικός και πρόεδρος του ψευδοκράτους, Τατάρ. Όλα αυτά σε μία χρονική στιγμή όπου η Τουρκία φαίνεται να σχεδιάζει την αναβίωση του κλίματος έντασης στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Στον αντίλογο ωστόσο επισημαίνεται πως ο κ. Ελπιδοφόρος όφειλε να ασκεί διπλωματική πολιτική, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Οικ. Πατριαρχείου στο οποίο θεσμικά υπάγεται και θεσμικά προέρχεται ως μέλος της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου.

Μάλιστα ο κ Ελπιδοφόρος φαίνεται σε φωτογραφίες να συνομιλεί φιλικά με την σύζυγο του προέδρου της Τουρκίας, Εμινέ Ερντογάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης