Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας την Τετάρτη, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «…να σκάψουμε και να σκύψουμε, ως τις ρίζες μας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές», όχι για να καταγράψουμε, όπως είπε, απλώς τα γεγονότα αλλά για να «συναντήσουμε, ερμηνεύοντας ξανά, το νόημά τους, και να μετουσιώσουμε το φορτίο τους σε εφόδιο για το μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «όπως και τότε, έτσι και σήμερα, ήμασταν και είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Κι αυτό είναι το πρώτο μεγάλο δίδαγμα με ηλικία 25 αιώνων… υπήρξε όμως και μία στιγμή δικαίωσης του σχεδιασμού και της προνοητικότητας, καθώς ήταν τα “ξύλινα τείχη” του Θεμιστοκλή αυτά που σταμάτησαν τον εισβολέα και στάθηκαν η βάση της ακτινοβολίας της Αθήνας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ναυμαχία της Σαλαμίνας άνοιξε, επίσης, τον δρόμο για την απελευθέρωση εδαφών υπό περσική κυριαρχία», καθώς επί 30 χρόνια μετά από αυτήν οι Έλληνες αποδύθηκαν σε εκστρατείες ενσωμάτωσης της Ιωνίας και «έδωσαν, έτσι, την πρώτη εικόνα ενός έθνους με πατρίδα την Ελλάδα, αλλά με ορίζοντες σ’ ολόκληρο τον κόσμο…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη σειρά του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα, πιστή στις ιστορικές της παρακαταθήκες, παραμένει – και μάλιστα υπό τη συγκυρία της ”φλεγόμενης” από τις πολεμικές συγκρούσεις ευρύτερης περιοχής μας – ένα είδος ”ακραίου ορίου” της Δύσης προς την Ανατολή, εκπροσωπώντας, μέσω του Ελεύθερου Πνεύματος και του Πολιτισμού της, τη γνήσια και ανιδιοτελή υπεράσπιση της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας». 

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο μήνυμα των Μηδικών Πολέμων, υποστήριξε ότι μέσω της νίκης αυτής οι Έλληνες υπερασπίσθηκαν και τον Πολιτισμό, τον οποίο δημιούργησαν -και ο οποίος ορθώνει, και σήμερα, τον πρώτο πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- θέτοντας ταυτοχρόνως, για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ιστορία το έκτοτε σταθερό όριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του συνεχάρη το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και Εσωτερικών για την εξαιρετική έμπνευση και πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν αυτό τον, ιστορικής σημασίας, εορταστικό κύκλο εκδηλώσεων των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης