Με το… γάντι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της Ισπανίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φρόντισε να ρίξει το… καρφάκι του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέχασε το ταξίδι του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα και την ανοικτή στήριξή του επικεφαλής του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη ΣαμαράΟ πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ξέχασε το ταξίδι του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα εν μέσω προεκλογικής περιόδου και τη στήριξη που πρόσφερε στον Αντώνη Σαμαρά. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο περί… ανησυχίας του Ισπανού πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας έμμεσα τη Μαδρίτη να μη μεταφέρει τα εσωκομματικά της παιχνίδια στους κόλπους της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλησε να εκφράζει την έντονη ενόχλησή του για τις συνεχείς αντιδράσεις της ισπανικής αντιπροσωπείας -απόρροια της δυσπιστίας της- στις θέσεις της Αθήνας για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Μαδρίτη έχει συνεχώς στραμμένη την προσοχή της στην Αθήνα, παρακολουθώντας στενά τις πολιτικές εξελίξεις. Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία προκάλεσε συναγερμό στις τάξεις του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος εν όψει των εθνικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε λόγο περί… ανησυχίας της Μαδρίτης στις θέσεις της Αθήνας για τον τρόπο χειρισμού του ελληνικού χρέους, καλώντας την έμμεσα να μη μεταφέρει τα εσωκομματικά της παιχνίδια στους κόλπους της ΕυρώπηςΟ πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα οικονομικά σκάνδαλα που έπληξαν μέσα στο 2014 το Λαϊκό Κόμμα. Παράλληλα, έχει να προβληματίζεται και με την ολοένα αυξανόμενη δυναμική στις δημοσκοπήσεις του «Podemos» -της πολιτικής έκφρασης του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Με τις σχέσεις Podemos – ΣΥΡΙΖΑ να γίνονται όλο και πιο στενές και φοβούμενος ενδεχόμενο… ντόμινο εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, ο Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να προσφέρει τη στήριξή του στον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό εκείνη την περίοδο Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφτηκε την Αθήνα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, φροντίζοντας να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τις ικανότητες του τότε πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέχασε τη στάση αυτή και μόλις βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία, έκανε την κίνησή του, κλείνοντας εκ νέου το μάτι στους «Podemos».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα εσωκομματικά παιχνίδια στην Ισπανία δεν έχουν θέση στην Ευρώπη»

«Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε (χθες)» δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στον Ισπανό ομόλογό του για ένα τετ α τετ προκειμένου να του εξηγήσει αναλυτικά τις θέσεις της χώρας για το ελληνικό χρέος και τον τρόπο διαχείρισής τουΟ Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα ήταν όντως η μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως θα ήθελε να εξηγήσει και προσωπικά στον Ισπανό ομόλογό του τις θέσεις του, έτσι ώστε να καταλάβει ότι υιοθετεί λανθασμένη στάση, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Φωτογραφίζοντας» την Ισπανία είπε ότι «κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης».

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ολοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί τις Συνόδους Κορυφής, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης