Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τρίτη στην Αθήνα.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις για φυσικούς πόρους σε ύδατα της ανατολικής Μεσογείου για να σημειωθεί πρόοδος στους δεσμούς ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσον αφορά τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε μια πολύ σαφή θέση – το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, ώστε η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας να είναι δυνατή μόνο εάν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Μάας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε την Τρίτη ότι η «παράνομη» συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο απειλεί τη συνοχή των σχέσεων του ΝΑΤΟ και της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά από συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Αθήνα.

Παράλληλα η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης. 

Με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ήδη στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί ο ελληνικός στόλος.

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά από τον απόπλου 10 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από τον Ναύσταθμο του Ακσάζ, που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης