«Επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να εμπιστευτεί τους θεσμούς και τα όργανά της». Αυτό είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες από την Ιταλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Μετά το Παρίσι και το Λονδίνο, σειρά παίρνει σήμερα η Ρώμη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει με γεμάτη ατζέντα και εν μέσω ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων και αντεγκλήσεων για το ελληνικό χρέος. Ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Βερολίνο να μη δέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για διαγραφή δανείων του παρελθόντος. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, η οποία θα στηρίζεται στην προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και όχι λιτότητας και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ως διαμεσολαβητή την τρόικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα υποστηρίξει ότι η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με την παρουσία της τρόικας, η οποία απαιτεί συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις Ρέντσι εν όψει της συνάντησης των δύο πολιτικών ηγετών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική και τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώθηκε η θέση ότι αυτό αποτελεί «πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης