Φωτορεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Νέα εποχή στην ενεργειακή θέση της χώρας και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Ευρώπη σηματοδοτεί η υπογραφή της Διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη στήριξη της Ιταλίας που θα ακολουθήσει, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed  στο Ζάππειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tη συμφωνία υπέγραψαν παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική

Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

 

Νετανιάχου: Ο αγωγός προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή

Για ιστορική ημέρα για το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι άνοιξε το κοίτασμα του Λεβαθιάν και υπάρχει μεγάλη ποσότητα με εξαιρετική ανάπτυξη, την ώρα που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες και με αραβικές χώρες. 

Όπως και οι προηγούμενοι, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν και κάλεσε όποια χώρα το επιθυμεί να συνδράμει, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε Ιταλία και Αίγυπτο, λέφγοντας ότι η συμμετοχή τους θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το έργο. 

 

 

 

Αναστασιάδης: Ιστορικό γεγονός η σημερινή ημέρα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία. Ο αγωγός, ανέφερε, έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ η οποία μετέχει στη χρηματοδότηση του έργου. 

Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης πολιτικής αξίας, που εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες, με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή, ανέφερε. «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ανέφερε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και να ενισχύσει την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, ένα έργο που επίσης έχει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ. 

 

 

Αντιδράσεις από την Άγκυρα

Η υπογραφή της Συμφωνίας εντείνει τις αντιδράσεις του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει την Τουρκία να μένει εκτός ενεργειακού νυμφώνος, την ώρα που οι αραβικές χώρες ζητούν να σταματήσει η παρέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Κάιρο, ο Αραβικός σύνδεσμος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, μιλώντας ακόμη και για κίνδυνο άφιξης τρομοκρατών στην Τρίπολη.

Σήμερα η τουρκική βουλή ενέκρινε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει “τους Λίβυους αδελφούς της Τουρκίας”.

Αξιοσημείωτα είναι και τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού ότι “η Τουρκία θέλει δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Κύπρου”.

 

 

Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου καθώς επιμερίζει τις πηγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ματαιώνει στην πράξη τα Τουρκο-λιβυκά μνημόνια.

Το χρονικό της υπογραφής της Συμφωνίας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Β.Νετανιάχου που θα υπογράψουν την διακρατική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού EastMed.

Ήδη στο Ζάππειο Μέγαρο έχει καταφθάσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. 

 

 

 

Στο Ζάππειο Μέγαρο βρίσκονται από νωρίς ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του από το Ισραήλ και την Κύπρο.

Εκπρόσωποι του Τύπου βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι στο σημείο που θα γίνει αρχικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον ισραηλινό ομόλογό του, ενώ νωρίτερα είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης