Το βράδυ της Παρασκευής και 24 ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τους αρχηγούς Σωμάτων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων στα σύνορα με επαύξηση της επιτήρησης, αυξημένη ετοιμότητα και κυρίως άμεση αναφορά περιστατικών που παρατηρούνται από μονάδες στην παραμεθόριο και που αφορούν αύξηση παράνομων μεταναστευτικών ροών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα παραπάνω γίνονται σε συντονισμός με τα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας  και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Την Πέμπτη το απόγευμα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εμμέσως πλην σαφώς διατυπώσει την απειλή πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα στην περίπτωση που η Τουρκία άνοιγε τις πόρτες στα 5 εκατομμύρια μεταναστών που είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα της. Πέραν τούτου ο Ερντογάν ήταν εξαιρετικά επιθετικός κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, εκτοξεύοντας υβριστικές επιθέσεις εναντίον του, ενώ παράλληλα κατέδειξε με ιδιαίτερη ένταση την οργή της Τουρκίας και του ιδίου λόγω της αναβάθμισης της στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά για την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη αλλά και γενικότερα για την παρουσία αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και εξειδικευμένων μονάδων σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ως γνωστόν, τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται μια εκθετική αύξηση της έντασης στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας όπου καθοδηγούμενες ομάδες μεταναστών από τη Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν συγκεντρώνονται σε μια ζώνη πλάτους τριών χιλιομέτρων επιχειρώντας να περάσουν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση αυτή έχει με τη σειρά της αυξήσει τη στρατιωτική ένταση μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας με αποτέλεσμα τα στρατιωτικά επιτελεία στην Ευρώπη αλλά και την Αμερική να προβαίνουν σε συνεχείς ανακοινώσεις εκφράζοντας φόβους για έκρηξη ακόμα και στρατιωτικού επεισοδίου μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία εξέφρασε τους έντονους φόβους της Ουάσιγκτον για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή αυτή της Ευρώπης.

Σε όλα αυτά να προστεθεί πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο απείλησε να κλείσει τις βάνες παροχής φυσικού αερίου προς τη Δύση πράγμα που πυροδότησε νέες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Προκειμένου να ηρεμήσει η διεθνής αγορά το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να παρέμβει, όχι μόνο με σχετική δήλωση του εκπροσώπου του, αλλά και με ειδική ανακοίνωση του βασικού προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου, της Gazprom, η οποία βεβαιώνει τις δυτικές αγορές πως η προμήθεια του συγκεκριμένου προϊόντος θα συνεχιστεί και θα εξομαλυνθεί πλήρως. Με λίγα λόγια η Ρωσία «άδειασε» το σύμμαχο της, Λουκασένκο, αντιλαμβανόμενη το τι σημαίνει μια κατάσταση ομηρίας των δυτικών χωρών από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Αμέσως μετά τις ρωσικές παρεμβάσεις άρχισε η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στις δυτικές αγορές.

Σε αυτό το διεθνές κλίμα και από τον «φόβο των Ιουδαίων» η ελληνική πλευρά προβαίνει σε εντατικοποίηση της επιτήρησης στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της από τη στιγμή μάλιστα που την τελευταία περίοδο έχει παρατηρηθεί σε διπλωματικό τουλάχιστον επίπεδο ένας έντονος και φιλικός διάλογος μεταξύ Μινσκ και Άγκυρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης