Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Νωρίτερα, με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν. Σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει η Θεανώ Φωτίου, φαίνεται πως ήταν αυτές που έπεισαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει διαφωνίες στο να ψηφίσουν το άρθρο 8. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο 8 οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης ενώ οι Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Καραγιάννης εξέφρασαν τη διαφωνία τους δια της αποχής. Ως απών καταγράφηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όχι όμως, γιατί διαφωνεί με τη διάταξη αλλά επειδή έφτασε με καθυστέρηση στην Ολομέλεια. Την ίδια στιγμή απόντες ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος η Άννα Βαγενά όπως και η Νίνα Κασιμάτη.

Ως ηχηρή διαφοροποίηση καταγράφεται και η υπερψήφιση του άρθρου 8 από την Κατερίνα Μάρκου της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως η κ. Μάρκου εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο ανέπτυξε την αρνητική στάση του κόμματός της, ενώ στη συνέχεια ψήφισε υπέρ. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν

Επίσης «ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη αλλά επίσης και Νίκη Κεραμέως. Από τη σημερινή ψήφιση απουσίαζαν συνολικά 8 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής αλλά και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ως ηχηρή απουσία καταγράφθηκε αυτή του Θεόδωρου Φορτσάκη.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη όσοι δεν συμφωνούσαν με την ρύθμιση επέλεξαν να απέχουν από την ψήφιση. Πρόκειται για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Μιχάλη Τζελέπη, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργο Καρρά.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες τη διαφοροποίηση τους από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος έδειξαν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις που ψήφισαν υπέρ της ρύθμισης. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος απείχε. 

Δείτε εδώ αναλυτικά ποιοι βουλευτές είπαν «ναι» στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, ποιοι βουλευτές.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης