Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με το Κατάρ, βασισμένες σε αμοιβαία συμφέροντα και βασικά αρχές στις οποίες βασίζεται η εξωτερική δράση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της δημοκρατίας και του ανθρώπου δικαιώματα, διαβεβαιώνει, σε χθεσινή της απάντηση προς τρείς ευρωβουλευτές των Μη Εγγεγραμμένων, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Jourová!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρητή αυτή διαβεβαίωση προκάλεσε πολλά ερωτηματικά δεδομένου ότι, όπως είχαν επισημάνει οι τρείς ευρωβουλευτές (Carles Puigdemont i Casamajó , Antoni Comín i Oliveres , Clara Ponsatí Obiols), το σκάνδαλο του Κατάρ «διερευνάται» ακόμη, χωρίς ορατά αποτελέσματα.

Είχαν επισημάνει επίσης ότι, το Κατάρ έχει βρεθεί στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια για δωροδοκία της FIFA, καθώς και για την κακή του απόδοση στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «χιλιάδες μετανάστες εργάτες πέθαναν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ».

Είχαν υπογράμμισε δε ότι, το Κατάρ «όπλισε» ΜΚΟ, ενώσεις, άτομα, βοηθούς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να υποτάξει τις διαδικασίες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωτούσαν δε την Κομισιόν αν θα επανεξετάσει θα δημοσιοποιήσει όλες τις συναντήσεις, τα ταξίδια και τις επικοινωνίες μεταξύ των αξιωματούχων της, συμπεριλαμβανομένων των Αντιπρόεδρων/ΥΕ Borrell και Αντιπροέδρου Schinas και των ομάδων τους, και του Εμιράτου του Κατάρ καθώς και θα διατηρήσει η κανονικές σχέσεις με το Κατάρ όσο διερευνάται το σκάνδαλο.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου, στην οποία περιλαμβάνεται η ρητή διαβεβαίωση ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με το Κατάρ»

Απάντηση του Αντιπροέδρου Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (29.3.2023)

  1. Κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή δραστηριοποιείται σε μια σειρά προσεγγίσεων με ενωσιακούς και διεθνείς φορείς. Η Επιτροπή εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες διαφάνειας όσον αφορά την εκπροσώπηση συμφερόντων και δημοσιεύει πληροφορίες για συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους συμφερόντων. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν επίσης να διατίθενται μέσω ανακοινώσεων μέσω άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των δελτίων τύπου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  2. Για τους λόγους που προβλέπονται στην απόφαση 2014/839/ΕΕ της Επιτροπής, η έννοια του εκπρόσωπου δεν καλύπτει τους εκπροσώπους άλλων θεσμικών οργάνων ή οργανισμών της ΕΕ, του κοινού αρχές των κρατών μελών, εκπρόσωπους δημοσίων αρχών τρίτων χωρών και της διεθνείς οργανισμούς.
  3. Η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με το Κατάρ, βασισμένες σε αμοιβαία συμφέροντα και βασικά αρχές στις οποίες βασίζεται η εξωτερική δράση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της δημοκρατίας και του ανθρώπου δικαιώματα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του 2022 για μια στρατηγική εταιρική σχέση με τον Κόλπο
  4. . Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί είναι πολύ σοβαροί. έχει μηδενική ανοχή για διαφθορά και υποστηρίζει την ενδελεχή διερεύνηση οποιασδήποτε πιθανής αδικοπραγίας. Το θέμα συζητήθηκε με συνομιλητές του Κατάρ σε διάφορα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έχει εξέφρασε τη θέση του και συμφωνήθηκε ότι οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη έπρεπε να είναι σε καθεστώς πλήρους σαφήνειας.
  5. . Η Επιτροπή θεωρεί σημαντικό ότι όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θέτουν και εφαρμόζουν σαφείς κανόνες για ηθική και διαφάνεια και έχουν τα ίδια βασικά πρότυπα ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και μηχανισμούς ελέγχου.
  6. Η Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος σε μια πρωτοβουλία για μια κοινή συμφωνία για τη σύσταση ενός φορέα δεοντολογίας κοινό για όλα τα θεσμικά όργανα και τα συμβουλευτικά όργανα.
  7. Η Επιτροπή θα εξετάσει τους κανόνες διαφάνειας, θα εξετάσει τα μέτρα κατά της διαφθοράς (πακέτο κατά της διαφθοράς) και την υπεράσπιση της δημοκρατίας από ξένες παρεμβάσεις, όπως ανακοινώθηκε στην Πολιτεία της Ένωσης 2022 Διεύθυνση και επιβεβαιώθηκε στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής
  8. . Οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τα θέματα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης