Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία και την ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία ελλείψει ρευστότητας, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε σήμερα το πρωί ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους μέσα στον Μάρτιο, θα «τους χαρίσουμε πρόστιμα και προσαυξήσεις».

Ρύθμιση εξπρές για διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους μέσα στον ΜάρτιοΣτόχος της ρύθμισης εξπρές είναι να… ζεσταθούν τα κρατικά ταμεία και να μπορέσει έτσι η κυβέρνηση να αποπληρώσει ορισμένες από τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές. Το «τεφτέρι» του ΥΠΟΙΚ είναι γεμάτο και ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, την ίδια στιγμή που ΔΝΤ και Βερολίνο διαμηνύουν ότι ενδεχόμενη μη ανταπόκριση των οικονομικών υποχρεώσεων της Αθήνας θα ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός.

Τα όσα εξήγγειλε σήμερα το πρωί η κα Βαλαβάνη μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να φέρουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, ωστόσο στα… χαρτιά φαίνεται πως μένει η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για σεισάχθεια χρεών, όσον αφορά στο αρχικό κεφάλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θα θεσμοθετηθεί «έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων των πολιτών προς το Δημόσιο, με καταβολή εφάπαξ του ποσού μέχρι τέλος Μαρτίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις». Παράλληλα, διευκρίνισε πως «η ρύθμιση αυτή δεν θα περιλαμβάνεται στα μέτρα που θα κατατεθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες» από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι το οποίο όμως έρχεται σε αντίθεση με τα όσα διατυπώνονται σε έγγραφο του Μεγάρου Μαξίμου, βάσει του οποίου η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο αποτελεί μια από τις έξι μεταρρυθμίσεις στο χαρτοφυλάκιο του Βαρουφάκη.

Αγωνία για… ρευστό

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση εξπρές του ΥΠΟΙΚ φανερώνει την αγωνία του οικονομικού επιτελείου για συγκέντρωση ρευστότητας, δεδομένου ότι ήδη ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τον τρέχοντα μήνα περισσότερα από 7 δις ευρώ.

Αναλυτικά:

Τα χρέη του Μαρτίου:

 

ΔΝΤ

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

6 Μαρτίου

298.676,079 ευρώ

1.400.000 ευρώ

13 Μαρτίου

336.010, 589 ευρώ

1.600.000 ευρώ

20 Μαρτίου

336.010,589 ευρώ

1.600.000 ευρώ

Τα χρέη του α’ εξαμήνου:

Μάρτιος

Απρίλιος

Μάιος

Ιούνιος

ΔΝΤ

1,53 δις ευρώ

448 εκατ. ευρώ

746 εκατ. ευρώ

1,53 δις ευρώ

ΤΟΚΟΙ

750 εκατ. ευρώ

400 εκατ. ευρώ

320 εκατ. ευρώ

450 εκατ. ευρώ

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

4,6 δις ευρώ

2,4 δις ευρώ

2,8 δις ευρώ

2 δις. ευρώ

Σόιμπλε προς Βαρουφάκη: «Μην τολμήσεις να αλλάξεις τους όρους της συμφωνίας»

Την ίδια στιγμή, ούτε βήμα πίσω δεν κάνει το Βερολίνο όσον αφορά στις δεσμεύσεις που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Με τις πιέσεις στη Μπούτεσταγκ να είναι συνεχείς και την πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup για την τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον «σκληρό πυρήνα» του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα και τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, να σταματήσουν τα παιχνίδια και να εφαρμόσουν στο ακέραιο τα όσα υποσχέθηκαν.

«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», το μήνυμα του Βερολίνου προς την Ελλάδα δια στόματος Β. ΣόιμπλεΜιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως «το βάρος της ευθύνης για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων (δόσεις προς την Ελλάδα, κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ) βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης».

«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung».

«Το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, εξαρτάται από την Αθήνα» διεμήνυσε, προειδοποιώντας παράλληλα τον Γιάνη Βαρουφάκη να μην επιχειρήσει να «αλλάξει τους όρους της συμφωνίας».

«Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας πως είναι λάθος» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης