Τη Βόρεια Μακεδονία θα επισκεφθεί επισήμως τους επόμενους μήνες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από επιχειρηματίες. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τον λόγο αυτόν, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, «με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος», από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική κι αστυνομική συνεργασία.

Όπως είπε, σήμερα η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα, αλλά δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη ,αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα «χαρμόσυνα», όπως τα χαρακτήρισε, νέα για το κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων τον ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό. «Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω την ικανοποίησή μας από αυτή την εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα και να επανεπιβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην Κυπριακή Δημοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις οικονομικές εξελίξεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες το πρώτο εξάμηνο της μεταμνημονιακής εποχής και «έπειτα από οκτώ δύσκολα χρόνια η χώρα μας άλλαξε, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αυτούς τους έξι μήνες, η κυβέρνησή μου έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα: να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος, με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

 

Πηγή φωτογραφίας: (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης